Hírek

2017.08.29. 17:55

Az ősi mesterség, a halászat mementója a rácalmási szobor

Palotás József alkotása ékesíti Rácalmás szerb temploma alatti parkot. Az ősi mesterségnek, a halászatnak és e mesterség kiváló helyi művelőinek állított emléket az önkormányzat Ófaluban.

Körmendi Erzsébet

A szobornak megfelelőbb helyet keresve sem találhatott volna az önkormányzat Ófalunál, hiszen ott egykor minden második-harmadik házban halászcsaládok éltek. Ahogyan Schrick István polgármester fogalmazott az avatási ünnepségen: ezeknek a családoknak, annak, hogy itt telepedtek le, köszönheti létét Rácalmás, amelynek új településrészei Ófaluból bontakoztak ki. Mégsem ez nyitotta meg a műalkotáshoz vezető utat - valójában a helyszín vonzotta oda az alkotást: felújították a szerb templomot és annak kertjét, az alatta lévő területen viszont egy bódé éktelenkedett, amit benőtt a gaz. Legyen rendezett a környék - vetette fel az ötletett a közelben lakó Sándor Péter -, parkosítsák a területet és állítsanak emléket a halászoknak...

Schrick István polgármester elismeréssel szólt az ősi mesterség képviselőiről. Mögötte dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő (b) és a kezdeményező, dr. Sándor Péter

Innét jött az ötlet, amelyet a megvalósítás hosszú évei követtek, amíg végül elérkeztek az emlékmű avatásáig a múlt hét végén. Schrick István elismeréssel szólt a halászokról, akik küzdöttek a természettel, az időjárás viszontagságaival, hiszen a téli fagyban ugyanúgy csónakba szálltak, ahogyan a nyári kánikulában. Örökül hagyták a rácalmásiaknak Ófalut - a maga építészeti csodáival -, amit igyekeznek megóvni, és ők is örökül hagyni az utókornak ezzel az emlékművel gazdagítva.

A dunai halászok emlékműve – Palotás József szobrászművész alkotása

Dr. Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője a műalkotás iránytű jellegét érzékeltette az avatón, majd Rácalmásról mint a hagyományait ápoló, műemlékeket védő és állító kisvárosról beszélt. Külön üdvözölte Kukucska Gyula alpolgármestert, aki az utolsó, elismert és köztiszteletben álló halászmestere a településnek. Hangsúlyozta: a mezőgazdasághoz és a vízimolnársághoz hasonlóan a halászat is megélhetést jelentett nagyon sok embernek, így Kukucska Gyula családjának is, aki örökül hagyta volna a mesterséget a fiának. Csakhogy a jogszabályi változás közbeszólt tavaly: a horgászokat részesítve előnyben a halászok gyakorlatilag kiszorultak a hazai vizekről. A törvényalkotók nem köszönték meg a halászok évtizedes, évszázados áldozatos munkáját, amit dr. Galambos Dénes tett meg valamennyiük nevében az ünnepségen.

A szoboravató ünnepség résztvevőit stílusosan halászlével vendégelték meg

Utána Szabó Imre hal- és vadbiológus is köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, a kezdeményezőnek és az alkotónak, Palotás József szobrászművésznek egyaránt, hiszen hazánkban még sehol sem állítottak emléket, mondtak köszönetet e (ma már azt mondhatjuk kihalófélben lévő) szakma képviselőinek. Beszélt a halászmesterség szépségeiről, arról, hogy Rácalmásnak az elsők között alakult meg a halászközössége 1905-ben, valamint szólt a feleségekről, akik csalit főztek, hálót csomóztak, varsát néztek, és ügyesebben adták el a halat, mint maguk a halászok, akik megdolgoztak a zsákmányért, a megélhetésért. Ám ez már a múlt, halászszakma-történelem, amelynek emléket állított Rácalmás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!