Hírek

2014.10.29. 15:15

Örök gond a falevelek eltakarítása

Dunaújváros/Rácalmás - Örök gond ősszel a lehullott falevelek tömegének eltakarítása, elszállítása. Körülnéztünk az ügyben.

Gallai Péter

Fotó: Ady Géza

Kőhegyi Ottóné kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy a Bocskai utcában több zsáknyi falevelet szedtek össze, azonban azt a szolgáltató, a Dunanett nem szállította el. Azonban itt kell megjegyezni, mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy a dunaújvárosi közterületeken, parkokban, szilárd útburkolaton keletkező zöld és egyéb úttisztítási hulladék összegyűjtése, valamint elszállítása a DVG Zrt. feladata.

Olvasónk elmondta: – Mi jószándékúan szerettük volna a környezetünket rendbetenni, illetve besegíteni a közterületet takarítók munkájába. Azonban a zsákokat nem vitték el. Mint megtudtuk, a Dunanett elszállítja, de csak a saját zsákjaiban viszi el a leveleket, amikért azonban fizetni kell, de erről nem tudtunk, s arról sem, ezeket egyáltalán hol lehet beszerezni. Szerintem nem számít milyen zsákban van, örülni kellene annak, hogy önkéntes munkát végeznek a lakók a saját környezetük érdekében.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Dunanett Nonprofit Kft. egyik ügyvezetőjét, Szabó Zsolt Róbertet, aki elmondta, hogy tíz éve vezette be a szolgáltató a zsákos rendszert.

– A Dunanett Nonprofit Kft. díj ellenében biztosítja a zöld hulladék elszállítását, az erre a célra rendszeresített, felirattal ellátott műanyag zsákokban, amelyet jelenleg a Budai Nagy Antal úti telephelyünkön, az ügyfélszolgálaton lehet megvásárolni. Ez az összeg tartalmazza a szállítási, valamint a lerakási díjat, ami önköltség körüli ár. Fontos tudni, hogy a szemétszállítási napokon rendszeresített járatok viszik el ezeket a zsákokat.

Az ügyvezető hozzátette: tervezik, hogy Dunaújvárosban több helyen is hozzá lehet majd jutni ezekhez a zsákokhoz.

Dunaújvárosban sok lakó van, aki nem vár hivatásosokra vagy közmunkásokra, hanem maga söpri össze háza táján a lehullott leveleket, még a nagy tömbházak környékén is, nem csak a családi házas övezetekben.

Ez sokat javít a városképen, viszont az összesöpört falevelek elszállítása itt is gondot jelent.

Ezt ismerte fel évekkel ezelőtt a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat, amelynek dolgozói tiszta lokálpatriotizmusból kidolgoztak egy módszert az ingyenes falevélszállításra és megsemmisítésre.

Ezt a módszert az idén ősszel is bevezetik, tudtuk meg Tóth Ferenctől, a cég igazgatójától.

Az összesöpört és zsákokba gyűjtött faleveleket a járda mellé kell lerakni, majd telefonon értesíteni a partvédelmiseket a 25/411-259-es telefonszámon. Jövő héttől kezdve minden héten kétszer, kedden és csütörtökön ingyen elviszik a zsákokat. Amíg le nem esik a hó.

Rácalmáson nagyon bosszantotta az embereket, hogy néha füstben úsztak a kisváros utcái, mert volt, aki a nyírkos, esőáztatta faleveleket is megpróbálta eltüzelni a kertje végében. Ezt kivédendő a polgármesteri hivatal ingyen elszállíttatja az ingatlan elé bekötött zsákokba kihelyezett falevelet Rácalmás területén, mégpedig a kommunális szemétszállítással azonos napokon (keddenként vagy péntekenként). A környezetvédelmi akció jövő héten péntekig, tehát november 7-ig tart.

Az önkormányzat vezetői kérik a rácalmásiakat, hogy az összegyűjtött faleveleket a hulladékszállító edény mellé, rendezett módon helyezzék ki a fenti szállítási időpontban. A város levegőszennyezettsége az avar, a levelek égetése miatt elviselhetetlenné vált szeptember végén, október elején. Ezért a jegyző kéri, hogy a lakók ne tüzeljék el a lehullott falevelet, hanem gyűjtsék össze, és vegyék igénybe az ingyenes elszállítási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!