Hírek

2016.06.03. 14:26

Az összetartozásért - Határtalanul! élménybeszámolói a Dózsában

Dunaújváros - Témanapot tartottak pénteken a Dózsa György Általános Iskolában a „Határtalanul!” pályázat kapcsán. Horvátországi élményeikről számoltak be.

Balla Tibor

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola már negyedik alkalommal vitte a 7. évfolyamos diákokat a Határtalanul! pályázat segítségével megvalósult négy napos tanulmányi kirándulásra, határon kívüli magyarlakta területre. Ebben az esztendőben Horvátország volt a cél.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése, vagy, ahogy záróbeszédében Márkliné Huszárik Mária fogalmazott, „hogy a szétszakított ország diákjai ne veszítsék el egymást". A hivatalos megfogalmazás szerint a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Magyar iskolák tanulói - állami támogatással - osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyesen is találkozhatnak a külhoni magyarsággal.

Kovács Dóra és Tasnádi Noémi bemutatták azokat a néptáncokat, amit a Drávaközben láttak. Fotó: Ady Géza

A Dózsa iskola idén 40 diákot vitt Dél-Baranya, vagyis a Drávaköz magyarlakta területeire. A négy nap tapasztalatait mesélte el néhány hetedikes diák a hatodikos osztályoknak, milyen élményekkel gazdagodtak, hiszen jövőre ők utaznak majd, a tervek szerint Erdélybe.

Magyar Zsófia és Zsákovics Dóra valóságos kiselőadást tartott „A dél-baranyai magyarság élete és kultúrája, Horvátország és Magyarország elszakíthatatlan közös történelme" címmel. Buda Gréta és Lukács Melinda napi bontásban mesélte el élményeit vetített képekkel illusztrálva is azokat. Varga Rebeka bemutatta a horvát népviseletet Godányi Lívia és Fábián Edina a Délvidék történelméről tartott bemutatót a honfoglalástól napjainkig, nem hagyva ki a fájó trianoni döntést sem. Vetítettek kisfilmet a Kopácsi rétről, kvíz kérdésekre válaszoltak Horvátországról, történelmi feladatokat oldottak meg. A Laskón énekelt dalokkal zárták a tematikus napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!