Hírek

2014.04.23. 15:45

Az óvárosi Szentháromság

Alhaszan Ahmed a jordániai Ammanból jelentkezett a Szegedi Egyetem Gyógyszerészeti Karára. Frissdiplomásként odahaza helyezkedett el, majd visszatért Magyarországra. Dolgozott Budapesten, két éve az óvárosi Szentháromság Patika vezetője.

Szente Tünde

A környékbeliek szeretik, mindenkihez van egy-két jó szava, bizalommal fordulnak hozzá. A gyógyszerfogyasztási szokások változásán túl a patika történetéről is beszélgettünk.

Alhaszan Ahmed a patika régmúltjáról Szabó Tamás pentelei lakostól, helytörténet-írótól hallott, aki elmesélte neki, hogy a gyógyszertárnak a mostaninál nagyobb volt az alapterülete, ugyan a kiszolgálótér semmit nem változott, az olyan, mint régen, de több melléképület tartozott hozzá. Óvárosi Gyógyszertárként emlegették, körülbelül tíz éve a Szentháromság nevet vette fel, a közelben egykoron állt Szentháromság szoborra emlékeztetve.

Helytörténeti kutatásunk közben rátaláltunk a 145 éve Dunapentelén született Janitsáry Ivánra, aki nem csak a gyógyszerészetben, hanem a pirotechnikában is nevet szerzett. Mérnöki pályára készült, mégis a gyógyszerészi pályát választotta. A Phőnix gyógyszertárban pirotechnikai laboratóriumot rendezett be, az ólomakkumulátor méh-sejt alakú kiképzése is tőle származott.

Beszélgetés közben Ahmed elém tesz egy korabeli recepttartó borítékot Albert Rezső Szentháromság gyógyszertára Dunapentele. Telefon. 15. felirattal. A boríték hátulján már akkor is reklámszöveg állt: Az összes kül- és belföldi különlegességek raktáron, valamint a Chinoin növény és állatvédelmi áruk állandóan kaphatók .

Ahmed több helyen is dolgozott, így van összehasonlítási alapja több vonatkozásban is. Az egyik, hogy a környékről ide betérők tisztelik a gyógyszerészt és kollégáit, míg Budapesten az volt a jellemzőbb, hogy a betegek azt szerették, ha minél gyorsabban kiszolgálták őket, nem köszöntek, durvák, türelmetlenek voltak, a gyógyszerészt eladónak nézték.

Mivel öt évig Jordániában is dolgozott, az ottani tapasztalatai felől is kérdeztem.

- A gyógyszerészt úgy tekintik, mint az orvost, először hozzá mennek, s ha nem tud segíteni, akkor irányítja a betegeket az orvoshoz. Éppen ezért az ottani patikusoknak nagyobb a tapasztalatuk a gyógyításban. Jordániában, amikor újdonságnak számított a Viagra, a nászéjszaka előtt a biztonság kedvéért, hátha szükségük lesz rá, beszerezték a fiatalok. Idehaza inkább az idősebbek kérik - meséli jellegzetes arab akcentussal.

A Szentháromság gyógyszertárban megfordulók nyolcvan százaléka visszatérő vendég, meg vannak elégedve velük. Mielőbb orvoshoz mennének, enyhébb bajokkal, megfázással, köhögéssel, fájdalomcsillapításért fordulnak hozzájuk. A súlyosabbak betegségekkel is megkeresik őket, de mivel a gyógyszerek nagy része már receptköteles, muszáj orvoshoz fordulniuk. A körzet betegei, ha a mellettük lévő orvosi rendelőben végeznek, többnyire náluk váltják ki a receptjeiket. Vérnyomáscsökkentőkből és a cukorbetegségre való gyógyszerekből fogy a legtöbb.

Terveik között szerepel, hogy a bejáratot az orvosi rendelővel szembe helyezik át, mivel a régi lépcső túlságosan magas és veszélyes. Ahmed hallott a környék fejlesztési terveiről, és vaklármának véli a patika bezárásról szárnyra kapott hírt: - Már kétszáz éve működünk, a jövőben sem lesz ez másként!




Címkék#arab#patika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!