Hírek

2017.03.20. 21:01

Várják a környék óvónőit Dunaújvárosba

Óvodapedagógiai szakmai rendezvénysorozatra várja a Dunaújvárosi Óvoda a környékbeli óvodák érdeklődő óvónőit március 20. és 24. között.

Balla Tibor

A Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Egysége adott otthont tegnap a programsorozat első rendezvényének, amelyen Mészárosné Libor Ágnes pszichológus, gyógypedagógus, óvodapedagógus tartott gondolatébresztő előadást Az óvodapedagógus kommunikációja témakörben.

A szakmai továbbképző rendezvénysorozat szükségességét igazolja, hogy bár az előadások látogatása nem kötelező, azokra önként jelentkeznek a város intézményeiből az óvodapedagógusok, mégis a tegnapi kerekasztal-beszélgetésen alig fértek el a Margaréta óvoda konferenciatermében az érdeklődők. Mi több, még a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője, Gyenes Józsefné is beült a többiek közé, mondván, fejlődni mindig van hová. A hét folyamán minden napon más tematika köré szerveződik az előadás, és a beszélgetés. A témákat praktikusan az aktuálisak közül választották, így lesznek például stresszkezelő gyakorlatok, kutyaterápia a sajátos nevelési igényű (autista) gyerekek megsegítésére, és meseterapeutát is várnak.

A Dunaújvárosi Óvoda intézményigazgatója, Gyenes Józsefné elmondta, még elődje, Hubacsekné Nagy Emília indította el a tavaszi szakmai napok hagyományát, ők pedig folytatták.

Véleménye szerint időnként szükség van ilyen szakmai megújító programokra. A látogatások, ellenőrzések során, a szülői visszajelzésekből látszik, mi az, amire szükség van, és elsősorban ezeket a témákat választják ki ezekre az alkalmakra. Igyekeznek szakmailag megerősíteni őket, és a megfelelő irányba fordítani. Mostanában zajlanak a minősítések, a szakértői bizottság dolgozik. Két téma is lesz a héten, ami a szakértői munkát segíti. A híreket látva fontosnak érezte, hogy elkezdjenek beszélni az állatkínzásról is, ami az intézményvezető számára kiemelten fontos témakör, mondhatni szívügye, hiszen nagy állatbarát hírében áll. Ezért gondolt arra, hogy behozza az óvodába is a kutyaterápia lehetőségét. A héten az óvodapedagógusok ismerkednek meg a módszerrel, majd a gyerekek közé is szeretnék behozni a kiképzett állatokat. Az iskolás gyermekeknek hamarosan tanítani fogják az állatvédelmet, de meggyőződése, az alapokat az óvodában kell letenni. Régi nagy terve valósulhat meg ezzel. A cél, hogy az a gyermek, amelyik fél a kutyáktól, az se bántsa azokat.

Hasonlóan fontos téma lehet a stresszkezelés is, hiszen az óvodapedagógus munkája cseppet sem mondható stresszmentesnek. Érdemes néhány technikát felidézni, illetve újakat megtanulni. Az előadók szívügye az óvodapedagógusokkal dolgozni, így szívesen is jönnek előadást tartani.

Gyenesné úgy látja, hogy szükség van az ilyen összejövetelekre, hiszen már az első napon a kerekasztal-beszélgetésen is előjöttek a tapasztalatok, felszínre kerültek a nehézségek, egyfajta esetmegbeszéléssé vált az esemény. Ezeket könnyebb csapatként, közösségként megoldani. A meghirdetett eseményekre az óvodákból bárki jelentkezhet arra az előadásra, ami őt érdekli. Azt reméli, hogy ez a hét hasznos lesz, és mindenki jól tudja majd használni a hétköznapi munkájában az itt tanultakat. Már csak azért is, mert az itt elhangzottakat a nevelési értekezleten általában megbeszélik, a tapasztalatokat továbbadják, így a közösség is tanul.

Mi, szülők pedig mindeközben nem veszünk észre semmit ebből, csak azt, hogy jóban vagyunk az óvónővel, és az ő keze alatt fejlődik a gyermekünk.

Március 21-én Antalka Zsoltné szaktanácsadó beszél A sajátos nevelési igényű gyerekek az óvodában témában.

Március 22-én Dorn Henriett szupervizor, mozgástanár Stresszkezelő gyakorlatok címen rendez bemutatót és tart előadást.

Március 23-án Nándori Erika gyógypedagógus ugyancsak előadást és bemutatót tart: Kutyaterápia a sajátos nevelési igényű (autista) gyerekek megsegítésére.

Március 24-én Vámos Edit meseterapeuta beszél arról: Hogyan dolgozzuk fel a meséket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!