Hírek

2014.11.26. 18:15

Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány: az újrakezdést támogatják

A Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány vállalkozások számára nyújtandó támogatásairól tartottak szerdán előadásokat a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Kőhalmi Kálmán

A Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítványt 1994-ben hozták létre, hogy a vállalatcsoportnál történő leépítések érintettjeit támogassa, újrakezdésüket elősegítse. Az első időszakban az alapítványi támogatottaknak többnyire a Dunaferrnél igyekeztek munkát találni, hiszen ma is él az a megállapodás, hogy a társaságcsoport elsősorban alapítványi támogatottakkal igyekszik feltölteni a megüresedő, vagy új munkahelyeket.

Azóta azonban a helyzet változott, nyitottak a külső vállalkozások felé négy-öt éve, velük együttműködve, programokat indítva igyekeznek új életpályát biztosítani a létszámleépítés során az Acélalapítvány által kínált lehetőségeket választó munkavállalóknak.

A nagy érdeklődést kiváltó rendezvényt Králik Gyula, a városi kamara elnöke nyitotta meg

A rendezvényen elmondott köszöntőjében Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte azt az összefogást, amely a Dunaújvárosi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltsége, az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. (OFA) és az Acélalapítvány között kialakult. Reményét fejezte ki, hogy az új EU ciklus gazdaságfejlesztésre fordított kiemelt támogatásai megváltoztatják a helyi egészségtelen gazdasági szerkezetet, amelyben mindössze 30 százalékát foglalkoztatják a kkv-k a munkavállalóknak. Ugyanakkor a többit az egyre korszerűbb technológiát alkalmazó, így mind kevesebb dolgozót alkalmazó nagyvállalatok.

Az ISD Dunaferr HR igazgatója, az Acélalapítvány elnöke, dr. Mezőközy András kifejtette, hogy az Ukrajna keleti felében kialakult háborús helyzetben szerencsés a Dunaferr, hogy két kohóval tudnak működni, biztosítva a hengerművek bugaellátását. Az alapanyagellátás is biztosított. További leépítéseket nem is terveznek, a hatékonyabb működés érdekében kiszervezésekben gondolkodnak. A tavaly év végi leépítés során 98-an választották az Acélalapítványt, melynek a jövővel kapcsolatban is komoly terveik vannak.

Az OFA programbeli szerepéről Kun Klára program koordinációs osztályvezető beszélt, majd Poszpischil László, az alapítvány titkára ismertette az általuk kínált lehetőségeket. Röviden összefoglalva: személyre szabott megoldásokat tudnak, rövid határidővel megvalósítani, ha a támogatott munkavállalót külső cég alkalmazni kívánja, keressék hát őket a www.acelalapitvany.hu webcímen.

Az OFA fél évig ötven százalékos munkabér és járuléktámogatásban tudja részesíteni a programba bekapcsolódó cégeket. Ezt a határidőt az alapítvány egy évre ki tudja tolni. A cégeket az alapítvány a rendelkezésre álló eszközökből más jellegű támogatásokban is tudja részesíteni, ebben nagyon rugalmasak. A program fontos szerepe az önfoglalkoztatás elősegítése, a vállalkozóvá váló támogatottak egy képzési program, életképes üzleti terv közös elkészítését követően akár kétmillió forint kezdőtőkéhez juthatnak.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!