Hírek

2013.06.20. 18:14

Az újvárosi pecások kiléptek a megyei horgászszövetségből

Kilépett a megyei horgászszövetségből a helyi szervezet, Azért, mert terveikhez nem kaptak támogatást.

Pekarek János

Kilépett a Fejér Megyei Horgászegyesületek Szövetségéből csütörtökön délután a helyi Dunaferr Horgászegyesület, tudtuk meg Somfai Rudolftól, az egyesület elnökétől. Dunaújváros legnagyobb civil szervezetének, az 1350 tagot számláló horgászegyesületnek a küldöttgyűlése döntött így. A kilépés 2014. január 1-től érvényes.

Az ok: a helyi horgászok úgy érezték, hogy nem kapnak elegendő támogatást a székesfehérvári központtól, szenvedélyük, hobbijuk szervezéséhez. Az utóbbi hét évben például alig több, mint hatszázezer forint támogatást kaptak, miközben az elmúlt öt évben hétmillió forint tagdíjat fizettek be. Amit még fontosabbnak éreznek: ahhoz, hogy eséllyel induljanak a Duna Nagytététénytől Baracsig tartó szakaszának kezelésbe vételéhez szükséges 2015-ös pályázaton. Ezt a Duna-szakaszt jelenleg az Ercsi Hal Kft. kezeli.

Bana József még az árvíz kezdetén is horgászott, egészen a tilalom életbelépéséig a dunaújvárosi északi öbölben: a szabadstrandon (Fotó: Vohlmann György)

Somfai szerint a Parlamentben a közelmúltban elfogadott új halászati és horgászati törvény szellemében a rekreációs horgászatnak és a szelektív halászatnak kell átvennie az eddig meghatározó iparszerű halászat helyét - a Dunán is. Ez esélyt kínál a dunai horgászoknak - de csak megfelelő támogatással.

Ezért is alapították meg a múlt év végén a Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségét, idézte fel a dunaújvárosi elnök, amelynek tagjai Adony, Kulcs, Rácalmás egyesületei, valamint a Dunaferr Horgászegyesület. A Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségének elnöke, a rácalmási Dualszky-Kovács István hangsúlyozza, hogy a szomszédos horgászegyesületek továbbra is partnerei kívánnak maradni a megyei szervezettel., hiszen továbbra is lehetnek olyan közös ügyek, amelyeket együtt kell képviselniük. Mindazonáltal szeretnének maguknak szabad kezet teremteni a 2015-ös pályázathoz.

Ehhez pedig egy alulról szerveződő, a helyi érdekeket maximálisan képviselő, és a helyi önkormányzatokkal együttműködésben cselekvő szövetségre van szükség.

Somfai megjegyezte: ha eséllyel akarnak indulni a 2015-ös vízkezelési pályázaton, akkor nem csak egy erős szövetség támogatására van szükségük, hanem halászathoz, halgazdasághoz értő háttérre is. Ezért felvették a kapcsolatot az Ercsi Hal Kft-vel - amely a dunaújvárosi elnök szerint nem zárkózik el az együttműködéstől.Somfai Rudolf egyelőre nem kívánta kommentálni felvetésünket, hogy miképpen reagálnak majd a dunaújvárosiak kilépésére a szomszédos egyesületek. Információink szerint a közeljövőben mindegyik egyesületnél szóba kerül majd a két év múlva benyújtandó vízkezelési pályázat biztonságos, szakmai és halgazdálkodási hátterének megteremtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!