Hírek

2014.02.07. 11:10

Azért sem vágják ki a fákat

Rácalmás - Számos településen, Rácalmáson is védendő értéket képviselnek a százéves fák. A elmúlt évtizedekben ültetetteket viszont nem szívelik a lakó: ahelyett hogy gondoznák, inkább ki akarják vágatni ezeket.

Körmendi Erzsébet

A keddi közmeghallgatáson elhangzott: gyakran telefonálnak be lakók a polgármesteri hivatalba amiatt, mert zavarja őket a házuk előtt lévő fa. – Vágassa ki a fát az önkormányzat – kérik. Schrick István polgármester nem érti a helyzetet. Az idősebbeknek még természetes, hogy gondozzák a házuk előtti utcafrontot, metszik, ápolják az oda ültetett fákat – a növények szeretetére nevelték őket szüleik. Mások viszont telefonálnak a városházára, elvárják, hogy a hivatal vágassa le a járdára, kerékpárútra belógó ágakat. A fák tavaszi metszését elvégezteti az önkormányzat, a fákat viszont nem vágják ki, hangsúlyozta a polgármedster a fórumon.

Bodnár Sándornak, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnökének mondandója szintén a település szépítéséhez kapcsolódott. Ugyanis nagy változások várhatók idén ezen a téren. Az elnök felvette a kapcsolatot egy főkertésszel, akivel közösen feltérképezik az elnökség tagjai a kisváros valamennyi utcáját és megtervezik azok képét, mert hosszú távú egységes arculatra törekednek. Nem ad hoc jelleggel szeretnének a jövőben fát ültetni, amilyen csemete éppen van az árusítóhelyen, olyat vásárolnak. Tudatosan, tervezett módon döntenek, és könnyen kezelhető, permetezést nem igénylő, alacsony növésű – a villamos kábelig nem növő – díszfák telepítésében gondolkodnak.

A vasútállomáson kerékpártároló, szépen felújított padok, információs tábla, szemétgyűjtő konténerek szolgálják az utazóközönség kényelmét. Az épület felújítását idénre ígéri a MÁV – mondta egyebek mellett Bodnár Sándor, a városvédő egyesület elnöke. Fotók: Ónodi Z., Ady Géza

A virágágyásokról is beszélnek majd a kertésszel, mert az egynyári növények évenkénti ültetése nagyon sokba kerül az egyesületnek. Vegyes megoldást szeretnének, egynyári és évelő virágok kompozíciójával.

A vasútállomás környezetét nagyon szépen rendbe tették tavaly, az elburjánozott növényzetet eltávolították, és Rácalmás nevére utalva díszalmafákat ültettek. Friss hír, ugyanis az elnök szerdán beszélt a MÁV egyik vezetőjével: a vasúttársaság idei felújítási terveiben szerepel a rácalmási vasútállomás épületének helyreállítása, és tavasszal el is kezdik a munkákat, amint az időjárás engedi.

Idén a szigeten lévő tanösvény rendbetételével folytatják. Bodnár Sándor szerint hamarosan leülnek tárgyalni az ösvény sorsáról a szigetet kezelő Székesfehérvári Erdőgazdaság képviselőjével.. A terület hatalmas, a feladat óriási – a városvédőknek sem lehetőségük, sem forrásuk nincs arra például, hogy az erdőgazdaság nehéz gépei által tönkretett utat helyreállíttassák. De felajánlják segítségüket az erdőgazdaságnak.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!