Hírek

2014.05.30. 15:35

Azt mondják: ciki a cigi

A dohányzási korlátozásoknak már most vannak érezhető hatásai... - mondja Dózsáné dr. Sasvári Ildikó, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének tiszti főorvosa a Dohányzásmentes Világnap apropóján.

Körmendi Erzsébet

Minden év május 31-én az Egészségügyi Világszervezet a Dohányzásmentes Világnap segítségével kívánja felhívni a figyelmet a dohányzás miatt bekövetkező egészségügyi és gazdasági károk jelentőségére. Minden évben több tízezer ember hal meg Magyarországon a dohányzás miatt. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben működő Dohányzás Fókuszpont szerint 2010-ben 20 ezer 470 ember halt meg Magyarországon dohányzás miatt, közülük minden második 65 év alatti.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó szerint a törvényi korlátozások, a gátló körülmények segítik a dohányzás visszaszorítását, sőt a leszokást is. Ellenőrzéseik tapasztalatai szerint a munkahelyeken szinte mindenütt betartják a tilalmat, nem dohányoznak. A vendéglátás területén, ahol a legnagyobb volt a tiltakozás minden rendben van. Attól tartottak, hogy a vendégek nagy részét elveszítik, ha nem lehet cigizni a presszókban, kocsmákban, szórakozóhelyeken, éttermekben. A visszajelzések szerint éppen az ellenkező hatás következett be, több lett a vendég, mert azok is betérnek, akik a füst miatt korábban elkerülték ezeket a helyeket. A gond közterületen, leginkább a buszmegállókban van, mert az ott várakozó dohányzók rágyújtanak, nem érdekli őket a tiltás.

A népegészségügyi szakigazgatási szerv számos kampánnyal, akcióval hívja fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, és ajánl segítséget a leszokáshoz. Évek óta nagyon népszerű például a Füstmentes óvoda akció, amelyhez egyre több intézmény csatlakozik, mert nem mindegy, milyen hatások érik a gyerekeket. A leszoktató programok pozitív hatása már most is észrevehető a statisztikákban. Sasvári Ildikó szerint: koraszülések száma, kevesebb a tüdőrákos, infarktusos megbetegedés. Ám ezek kezdeti sikerek, az igazi eredmények évek múlva lesznek majd igazán érzékelhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!