Hírek

2015.02.27. 17:05

Magnus Expedíció: A fiúk egy ideig, akár csak elődeik, "nyitott" géppel repültek

Olaszország – A sors egyelőre nem fogadta kegyeibe a Földi Zoltán pilóta és a dunaújvárosi Hankusz Kálmán fotográfus alkotta Magnus Expedíciót.

Gallai Péter

Mint lapunkban beszámoltunk róla: a kis csapat magyar gyártású repülőgépének kabinteteje megsérült, így kénytelenek voltak az olaszországi Albengában kényszerleszállást végrehajtani. Az utazóknak azonban eszük ágában sincs feladni, amennyiben megérkezik az új kabintető, folytatják útjukat. Az Olaszország légterében történt eseményekről Hankusz Kálmán is mesélt, akinek a nyakából a kamerát is kiszippantotta a vákuum.

Mire az albengai repülőtérre értek a sérült géppel, már sokan és felkészülten várták őket. Fotó: Magnus Expedíció

A Magnus Expedíció Földközi-tengert megkerülő csapata szép időben az olasz-francia határ után tervezett leszállni, hogy tankoljanak, de akkor megtörtént a baj...

Az olaszországi kényszerleszállás után Földi Zoltán (jobbra) pilóta egyeztetett a helyi hatóságok képviselőivel. Fotó: Magnus Expedíció

– Hogy ütköztünk-e valamivel, vagy mi történt, nem tudom, pontosabban nem emlékszem, mert olyan hirtelen történt minden – kezdte Hankusz Kálmán. – Mivel a fejhallgató rajtunk volt, ezért a koppanást alig lehet hallani, ám egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy megrepedt a kabintető. Egy pillanat múlva levált belőle egy darab, felerősödött a szélzaj és jéghideg levegő csapott az arcunkba. Ha viccesen nézem a történteket, tulajdonképpen, akárcsak elődeink, mi is nyitott géppel repültünk. Ilyenkor éreztük, hallottuk igazán, milyen óriási erők dolgoznak a levegőben. A kis turbulencia, ami máskor meg se kottyan, most félelmetesnek tűnt. A vákuum – mint a filmeken – kiszippantott mindent amit tudott, repült a térkép, majd a fejhallgatók. Bár mindent lekötöttünk, a hihetetlen erő mégis kitépte a kamerát a nyakamból. Félelmetes volt. Nem volt időnk megszokni a „kabriót", szerencsére tőlünk húsz kilométerre volt egy reptér, oda le tudtunk szállni. Nagyon profi volt a személyzet, mire landoltunk, már rengetegen vártak minket. Persze, nem örülünk annak, ami történt, ám az is kiderült, hogy a repülőgép jól vizsgázott vészhelyzetben. A Magnus Aircraft szakemberei a hétvégére ígérték, hogy kicserélik a kabintetőt, aztán folytatjuk utunkat, ez nem is lehet kérdés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!