Hírek

2016.05.16. 14:40

Az előszállásiakon nem fog az eső...

Előszállás - Az időjárás nem játszott a kezükre, de a falu népe nem nagyon zavartatta magát: jó hangulatban ünnepeltek!

Pekarek János

Kissé ázottak voltak az előszállásiak, de elszántak szombaton, a Hagyományőrző Szállás Napok záró napján. Reggeltől esett az eső ugyanis, kisebb-nagyobb erővel, de majdnem folyamatosan. Estére viszont megkapták jutalmukat: a napsütést!

Ám addig sem maradtak el programok, legfeljebb áthelyezték azokat. Mint a gyerekek játszóházát, ami a művelődési házba került, játékokkal, bábszínházzal együtt. A Ramazuri Bábszínház itt is nagy sikert aratott, előadásával és játékaival egyaránt.

Makovics Dávid, a süteményverseny szervezője.

A többi rendezvény viszont maradt ott, ahová tervezték: a Szöglet-kertben, a község központjában álló, évszázados és pompás parkban. Ahol vizes volt persze minden - de az előszállásiak nem egy finnyás nép! Aki azt várta, hogy alig lesz jelentkező mondjuk a főző-, a süteménysütő és borversenyre, az súlyosan tévedett. Minden eddiginél többen vettek részt ezeken a vetélkedőkön. A süteménysütő versenyre 26 versenyző jelentkezett, a győztes Ősi Györgyné lett mézes krémesével. A borversenyen 12 termelő indult: a fehér borosok között Sipos Gyula, a vörös borosok között idősebb Kloó Ferenc lett az első. A főzőversenyen is 17 csapat vett részt, nyert a Vendég-csapat, Horváth Imre és unokája, Ferkel György vezetésével, csirkezúza-pörkölttel.

Kloó Gabriella és Hürkecz Róbert a pácolt tarja sütése közben

Volt komoly, tiszteletre méltó esemény is. A faluban álló Trianoni Emlékparkban öt emlékfát (kopjafát) avattak, méghozzá különleges alkalomból! Ahogyan Farkas Imre polgármester beszédében elmondta: emberek csoportját a közösségtől az különbözteti meg, hogy egy jó ötlet mögé azonnal sokan odaállnak. Az ötlet Jézsó Istvánnéé volt, akinek van egy-egy zacskó földje a Trianonban elszakított öt országrészből. Ezeket szívesen elhelyezné az emlékműnél, mondta a polgármesternek, de méltó körülmények között. Öt embert kértek fel tehát, faragjon kopjafát: dr. Bodolai Györgyöt, Györök Józsefet, Kerlang Ferencet, Stadler Ferencet, Drappos Lászlót, akik első szóra vállalták a munkát. A szakadó eső ellenére legalább ötven tagú tömeg vette körül a kiegészült emlékművet, ahol ünnepi műsorral avatták fel az emlékfákat, a polgármester mellett beszédet mondott Árgyelán János, a Jobbik megyei elnöke is.

Délután és este a parkban koncertekkel, utcabállal fejeződtek be az idei Szállás-napok. Részben esernyő alatt, de jó hangulatban!

A díszpolgári cím és az emlékérem - A háziorvos asszony és a volt óvodavezetőnő

Előszállás - A falu két közmegbecsülésnek örvendő polgárát tüntették ki a Szállás-napok hivatalos megnyitóján.

Az Előszállásért Emlékérem kitüntetettje ebben az évben a Né-Ká-Med Kft. lett. Ez a cég az előszállási háziorvos, Némethné dr. Kádas Zsófia vállalkozása.

A doktornő évtizedek óta gyógyítja az előszállásiakat, akik gyakorlatilag családtagjukként kezelik őt - vagy ő fogadja betegeit családtagként? Ezt már nehéz eldönteni. Ám az biztos, hogy a doktornő a háziorvosi feladatain túl is sok mindent tesz az előszállásiakért! Például az egészségügyi felvilágosítás kérdéseiben, az egészséges életmódra nevelés érdekében kifejtett munkájával is.

Előszállásért Emlékérem: Némethné dr. Kádas Zsófia

Ezen kívül pedig minden évben rendszeresen megszervezi a község lakóinak egészségügyi szűréseit, több különböző betegséggel kapcsolatban. E szűréseket rendszerint olyan alkalmakra időzítve, amikor a falu népe amúgy is összejön, és könnyű elérni őket: például a Szállás-napokon, ahogyan idén is volt...

Előszállás Díszpolgára ebben az évben Szuszits Béláné nyugdíjas óvónő lett. Ő 1974. szeptember 3-án, érettségi után képesítés nélküli óvónőként kezdett el dolgozni az előszállási óvodában. 1977-ben szerzett diplomát a Kecskeméti Óvónőképző Főiskolán. 1988-ban intenzív képzés keretében diplomáját megújította: záró dolgozatában állami gondozott gyerekek beilleszkedéséről írt.

Előszállás Díszpolgára: Szuszits Béláné nyugdíjas óvónő

Számos tanfolyamon vett részt, másoddiplomát szerzett közoktatás-vezetői szakon. Volt beosztott óvónő, vezetőhelyettes, óvodavezető. A kitüntetés alkalmával a közönség előtt felolvasott méltatásban példamutató, dinamikus személyiségnek nevezték, aki magával ragadó lelkesedéssel, meggyőződéssel, szakmai szeretettel nevelte a rábízott gyerekeket. Meghatározta az óvodában a nevelés fejlődését és fejlesztését. Nagy hozzáértéssel járt el a hátrányos helyzetű óvodások nevelése terén. Jó érzékkel törődött a segítségre szoruló szülőkkel.

Az elismerés meglepetésként érte: csak a Szállás-napok megnyitó ünnepségén, méltatását hallva tudta meg, hogy ő a kitüntetett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!