Hírek

2016.09.16. 17:00

Babamúzeum az Aprók Házában

Dunaújváros - Közel háromszáz új lakója van a Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza egységének. Borbély Csaba páratlan, közel háromszáz darabot számláló babagyűjteménye otthonra lelt és várja fiatal és korosabb látogatóit.

Szabó Szabolcs

Borbély Csaba hosszú éveken át dolgozott külföldön. A menetrendszerűen esedékes hazalátogatások előtt komoly dilemmát okozott számára, hogy mivel is lepje meg szeretteit. Az ezredforduló környékén egy svédországi bolhapiacon akadt meg a szeme egy különleges porcelánbabán. Megvásárolta, hazahozta. Többségünknél itt meg is állhatnánk a történetben, ám főhősünk, Borbély úré igazán csak most kezdődik.

Az egyszeri beruházásból ugyanis hamar gyűjtőszenvedély lett. Borbély Csaba utazásai során szenvedélyesen kereste, kutatta a babákat. Az eredmény: egy mára közel háromszáz darabot számláló gyűjtemény, amely végre igazi otthonra lelt pénteken az Aprók Házában.

A gyűjtő, Borbély Zoltán arról is mesélt a gyerekeknek, miként is gyarapodott évről évre a gyűjtemény

A DH-ban már több alkalommal is olvashattak e páratlan gyűjteményről, amelynek tulajdonosa rendre elmondta, szívesen felajánlaná kincseit, ha befogadná egy állandó kiállítóhely.

Hol is lehetne jobb helyen egy ilyen háromszáz fős közösség, mint egy óvodában. Erre gondolt a Dunaújvárosi Óvoda vezetése is, amely a helyi önkormányzat támogatásával méltó, új otthont varázsolt a babaseregletnek.

A délelőtti ünnepélyes megnyitón a Dunaújvárosi Óvoda vezetője kiemelte, hogy sokan és sokat dolgoztak azért, hogy létrejöhessen e ritkaságok sorát felvonultató babamúzeum.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester ajánlotta a babakiállítást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

Gombos István, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere beszédében köszönetet mondott a gyűjtőnek a nemes felajánlásért és az óvodapedagógusoknak a hatalmas munkáért. Kifejtette, ismét egy fontos kiállítóhellyel bővül a város kulturális kínálata. Ezen állandó kiállítás pedig igazi csodákat kínál majd a gyermekeknek, a fiataloknak és az idősebb korosztályok képviselőinek is.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is méltatta a gyűjteményt és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen és ehhez hasonló tárlatok is fontos elemei annak az oktatói-nevelői munkának, amelynek célja, hogy az igazi értékeket felismerni és megőrizni képes gyermekek, diákok cseperedjenek fel Dunaújvárosban.

Igazán különleges darabjai is vannak a gyűjteménynek Fotó: Hankusz Kálmán, Ady Géza

A babország tehát a technikumi Aprók Háza óvodában várja az érdeklődőket. Remélhetően folyamatosan gyarapodó kínálatával, hiszen mint Borbély Csaba elmondta, szeretné tovább gazdagítani a gyűjteményt. Ebben bizik Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda vezetője is, aki a megnyitó után elárulta, hamarosan újabb állandó kiállítással bővülhet e kis múzeum, hiszen szeretnének egy olyan tárlatot is felépíteni a közeljövőben, amely a dunaújvárosi óvodák történetét mutatja be a városlakóknak. Mindehhez természetesen a szükséges anyagi forrásokat is elő kell majd teremteni. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a kiállítás mindenki számára díjmentesen látogatható, ám a babaország bejáratánál egy nagyobbacska befőttes üveggel is találkozhatnak a tárlatjárók. A kiállítás létrehozói és működtetői ide várják majd a felajánlásokat. A végére pedig még egy kis kedvcsináló a babamúzeumhoz.

Farkas Lajoson, az Intercisa Múzeum igazgatóján kívül szakmabeliek, óvodapedagógusok, érdeklődők is részt vettek a megnyitón.

Az utóbbi években bizonyára sokan találkoztak már Borbély úr gyűjteményével, amely megtekinthető volt többek között Kulcson és Adonyban is, de a helyi Aranyalma óvodában is látogatható volt időszakosan. E kiállításokon 100-150 porcelánbabát szemlézhetett a nagyérdemű. A tegnap debütált állandó tárlaton pedig már 300 kisebb-nagyobb egyedi figura csábítja a vendégeket. A babauniverzumot tehát érdemes lesz felkeresni, akár többször is.

A látogatási rendről

A közel háromszáz babát felvonultató különleges gyűjtemény minden érdeklődő számára díjmentesen látogatható hétköznapokon a Technikum városrészben található Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza egységében (Dunaújváros, Gábor Áron u. 2-4, telefon: 25/410-728, tagintézmény-vezető: Dobóvári Zoltánné.) A szervezők arra kérik az érdeklődőket, előzetesen telefonon jelezzék látogatási szándékukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!