Hírek

2014.05.07. 17:20

Bali Attila: a világot megváltoztatni ugyan nem, de formálni lehet

Dunaújváros - Az egykori magyar bajnok, kupagyőztes jégkorongozó, Bali Attila a hobbijáról mesélt.

Szente Tünde

Bali Attila testnevelő tanár és amatőr helytörténet kutató

Az amatőr helytörténet kutatók többnyire az idősebb korosztály tagjaiból kerülnek ki. Erre a vélekedésre cáfol rá Bali Attila, aki megszállottan gyűjti és archiválja a Sztálinvárosról, Dunaújvárosról, valamint Dunapenteléről készült régi fotókat.

Kercsó Árpád jégkorong-edző tanítványaként indult 1985-ben a sportpályafutása, s szülei jó példával járva előtte, megőriztek minden újságcikket, oklevelet, tárgyi ereklyét az ő és öccse, Bali Zsolt sportsikereinek dokumentálására. Így nem okozott gondot Andics József (vagy ahogyan nevezi: Dodi bá) és Farkas Lajos igazgató biztatására az Intercisa Múzeum sporttörténeti kiállítási anyagának gazdagítása.

- Melczer Zsolt fotós barátom ötlete volt, hogy lakás-felújítás után az előszobáját korabeli sztálinvárosi fotókkal díszíti - megy vissza 2007-be a Lorántffy középiskola testnevelő tanára, Bali Attila. - Rá néhány hónapra, egy jégkorongedzésen eltörött a gerinccsigolyám, így ágyhoz kötötten, ölemben a laptopommal, beírtam a keresőbe, hogy sztálinvárosi képek , és rengeteg fotó tárult elém a József Attila Könyvtár archívumából. Amit lehetett, a források megjelölésével az első hazai közösségi oldalra feltettem. Egyre többen nézegették ezeket a fotókat, néhányan a családi gyűjteményükből is küldtek képeket. Antal Lajos önkormányzati képviselő segítségével jutottam a Dunaújvárosi Hírlap digitalizált fotóarchívumához, amelyet egy nemzetközi közösségi oldalra vittem fel. Mára háromezer körüli a képek száma, de vannak mellette régi városi diafilmsorozatok és videofilmek is.

Fotórészlet a 2002-ben bajnokságot nyert ünneplő csapatról. A hátsó sorban balról a harmadik Bali Attila

Az ismeretségi kör bővülésével más haszna is lett Attila hobbijának: - Egyre több felhasználó keresett meg, többek között Szalai Attila, hogy a Dózsa Mozi előterében óriáskivetítőkön mutassuk be a város történetét felidéző képeket. A Pentelei Baráti Kör rendelkezésére bocsátottam pentelei fotókat, amiket a klubházukban állítottak ki. Kozma Eleknek köszönhetően pedig megkaptam a Kohász Sportegyesület fotóarchívumát, amin jelenleg is dolgozom.

A Dunaújvárosi Főiskola hallgatójaként záró dolgozatának témája is szenvedélyéhez köti, a Város lesz csak-azértis címmel megjelent Miskolczi Miklós könyv nyomán a város oktatástörténetére fókuszál, hogy hamarosan átvehesse a felnőttoktatás-szervező diplomáját a már meglévő edzői képesítése mellé. Úgy véli, rátalált arra a hasznos és érdekes elfoglaltságra, amellyel a világot megváltoztatni ugyan nem, de formálni képes, mégpedig úgy, hogy közben folyamatosan egy bővülő lokálpatrióta közösség szerveződik köré...

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!