Hírek

2012.11.28. 17:26

Bánki: négy ország diákjai együttműködésével fejlesztenek

A Bánki szakközépiskola az utóbbi években számos nemzetközi programban vett részt. A jelenleg futó, négy nemzet iskoláit tömörítő kezdeményezés is számos különlegességet rejt.

Nemzetközi sokadalom tölti meg e héten a Bánki iskola falait. A német, a lengyel, a belga és magyar diákok egy különleges adottságokkal rendelkező motor fejlesztési programjában vesznek részt. A részletekről Zsidó Norbert,  a Bánki pedagógusa számolt be lapunknak. - A jelenleg futó programnak 2007 és 2009 között volt szakmai  előzménye, amelyben három ország Belgium, Németország és Magyarország dolgozott együtt. A feladat - Synergien in der Ausbildung im Fachbereich Mechanik auf Europaischer Ebene  - keretén belül fogaskerék szivattyúkat tervezett, és gyártott le kooperációban a három iskola. 

- A Stirling motor egy külső égésű hőerőgép, amelyet 1816-ban alkotott meg a skót származású lelkész, Robert Stirling. - Üzemanyaga nem csak olajszármazék lehet, hanem bármilyen hőforrás is, például a föld hője vagy a napfény. Ennek köszönhetően a Stirling motorokat az utóbbi időben kezdik újra felfedezni, fejleszteni és a várakozások szerint ez lehet a motorok következő nemzedéke - fogalmazott a témavezető pedagógus, aki a tavaly kezdődött együttműködésről is beszélt.



Valami készül... Spekker Csaba és Böde Ádám azon munkálkodik, hogy beindítsák a Bánki iskola által épített Stirling motort (Fotó: Lázár Zsolt)

- A közös fejlesztési program keretein belül a spanyol  Almeirában meglátogattuk a Plataforma Solar de Almeria telephelyet, ahol lehetőség nyílt nagyüzemi környezetben tanulmányozni a Stirling motor alkalmazását, felhasználását. A tanulmányúton részt vevő diákok készítettek egy prezentációt, amelyet a második találkozón a lengyelországi Torunban mutattak be diáktársaiknak. Megállapodás született arról is, hogy minden iskola 8-8 motort készít azzal a céllal, hogy minél nagyobb fordulatszámot tudjon elérni. Az iskolák a diákok által tervezett, készített Stirling motorokkal versenyeznek, amely verseny eldöntéséhez a német iskola diákjai készítenek mérőműszert. Ezen a héten  a Bánkiban dolgoznak a fejlesztési kaland diákjai és tanárai.  A keddi  kulturális program keretében Szekszárdra  és Budapestre is ellátogattak. Szerdán  és csütörtökön  workshopokat tartottak, amelyen a bánkis diákok vezetésével közösen terveznek Stirling alkatrészeket a diákok.A program következő találkozója a jövő évben a németországi Regensburban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!