Hírek

2017.03.09. 18:45

Ritka, tőrös bot árverése - Egy nehéz sorsú család javára lehet versenyezni a vételben

Baracs - Egy népi iparművész, egy jó szomszéd találta ki azt a baracsi árverést, amellyel nagyot lehet segíteni...

Pekarek János

Négyszáztízezer forintnál áll az a jótékonysági célú árverés, amelyet Baracs község honlapján szervezett a település Simon Attila és családja megsegítésére.

Az árverés tárgya egy tőrös túrabot, amelyet Aranyos Sándor népi iparművész és fegyverkészítő ajánlott fel erre a célra.

A kikiáltási ár kettőszázezer forint volt. Az árverés március 31-én déli tizenkét óráig tart. Licitálni tízezer forintonként lehetséges. Az árverés részleteiről a baracsi községi internetes oldalon lehet olvasni.

Aranyos Sándor iparművész egyik keresett tőrös botjával
Fotó: Zsedrovits Enikő

Simon Attila második éve küzd súlyos rákbetegséggel. Családjával négy iskolás gyermeket nevel. Nehéz anyagi helyzetéről még szomszédja, Aranyos Sándor is csak véletlenül értesült. A fegyverkészítő ezután határozta el, hogy (bár egyáltalán nem árul Európa-szerte ritkaságszámba menő termékiből), egyet mégis felajánl árverésre, a család megsegítésére.

Korábban egyetlen ilyen botért több százezer forintnak megfelelő valutát ajánlott fel egy német vevőjelölt. A mester azonban nem árul termékeiből - legfeljebb néha egyet-egyet elajándékoz általa nagyra tartott embereknek, akik ezeket a botokat rendszerint többre tartják sok magas szintű kitüntetésnél is.

Ezek a botok a népi hagyományok jelrendszeréből építkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!