Hírek

2013.08.28. 11:35

A repülés zajos üzem

Baracs-Kisapostag – A repülőtér zajvédelmi védőövezetének újrarajzolása miatt panaszkodtak a lakók: úgy tűnik, hiába.

Pekarek János

Korpádi Ágnes zaj és környezetvédelmi felügyelő (balról) tájékoztatta a megjelenteket

A Dunaújvárosi Repülőtér zajgátló védőövezetének újbóli kijelölése miatt rendeztek közmeghallgatást szerdán délután Baracson és Kisapostagon. Az említett reptér ugyanis e két község közigazgatási területén fekszik. Mi a baracsi fórumon voltunk jelen. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától három szakember érkezett, ott voltak a község és a reptér vezetői, valamint négy baracsi. Az eljárásra azért volt szükség, mert legutóbb tíz éve jelölték ki a zajgátló védőövezetet.

A jogszabályok szerint lakóterületen nem haladhatja meg a zajegyenérték évi átlagban a 65 (hatvanöt) decibelt (dB). A modellszámítások alapján kijelölt védőterület gyakorlatilag a repülőtér nagyjából északnyugat-délkelet irányú felszállópályájának közvetlen környezete. Korpádi Ágnes légiközlekedési zaj- és környezetvédelmi felügyelő előadásában leszögezte: akkor és ott csak a zajvédő övezettel kapcsolatos észrevételeket tárgyalják, panaszokkal a Légügyi Hatósághoz kell fordulni. A tervezet egyébként egy hónapig ki volt függesztve a baracsi községházán. A figyelmeztetés ellenére a megjelent baracsiak éltek panasszal. Többnyire azzal, hogy a fel- és leszálló repülők rendszeresen házaik felett húznak el, nagyon alacsonyan.

A reptér parancsnoka, Loskai László megjegyezte ugyan, hogy tömegesen nem fordulhatnak elő ilyen esetek, mivel más a szabály, legfeljebb a szélirány miatti rendkívüli helyzetekben mennek be a falu fölé a gépek, a lakók azonban leszögezték: igenis tömegesen és alacsonyan szállnak be oda, főként az Ady és a Tanácsház utcáknál. A hatvanöt decibeles határértéket ugyan átlagosan valóban nem lépik át a gépek, mivel legfeljebb percekre adnak le nagyobb zajt – ám egy hozzászóló szerint ez a hangnyomás is halláskárosító. Ráadásul a nyáron és nappal, de többnyire hétvégéken használt repülőtér azért is zavaró a lakóknak, mert ők is éppen ezekben az időkben él(né)nek kertjeikben. Végül megegyeztek, hogy a panaszokat pontos lajstromjellel és időponttal terjesztik a reptérvezetők és a hatóság elé. A zóna marad a régi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!