Hírek

2015.09.10. 17:49

Baracsi iskola, ablaktalanul? - Az ellenőrzés késlekedése miatt késik a pénz

Baracs – Reméljük, a már beépített ablakokat nem fogják kivenni a falból az iskolában, óvodában, de meglehet mégis...

Pekarek János

A baracsi polgármesteri hivatal idén indult egy energiaracionalizálást célzó kormányzati pályázaton. Nyertek. Aminek köszönhetően a tervek szerint kicserélik az óvoda, az általános iskola és a polgármesteri hivatal ablakait, ajtóit korszerű, műanyag, hőszigetelő változatokra, hőszigetelő burkolattal látják el ezen intézmények falait, korszerűsítik kazánjaikat, és napelemeket helyeznek el a tetőkön, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az energiafelhasználást.

Szép gondolat. S korszerű. Nem véletlenül nyertek.

A nyeremény egyik következményeként közbeszerzési pályázatot kellett kiírni – nagyon helyesen. Ne legyen mindegy, hogy hova, hogyan és kihez kerül a pályázati pénz.

A pályázat lezárult, sikeresen, a fővállalkozó egy Szekszárdon bejegyzett cég lett. A szerződést idén július elején írták alá Baracson a polgármesteri hivatalban.

A munkálatok végső határidejeként augusztus 15-e szerepelt a dokumentumokban. Ez, szögezzük le, mindenképpen merész vállalás volt. Bár nem tűnt teljes mértékben lehetetlennek.

Igaz, a siker esélyéhez az is kellett, hogy a fővállalkozó ne várja meg az ilyenkor szokásos előleg folyósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hanem azonnal, a saját költségén vágjon bele a beruházásba.

Képünk még nyáron készült, amikor dolgoztak a baracsi iskola hőszigetelésén: Szilágyi Barnabás és Szilágyi István munka közben Fotó: Ady Géza

A nyáron, mikor a nagysikerű fafaragó táborról tudósítottunk, többször is szemtanúi lehettünk az iskola korszerűsítésének, szigetelésének: annakidején fényképes beszámolókban tudósítottunk is az eseményről. Nem vesztegették az idejüket a munkások.

Augusztus végén azonban a hőszigetelő cég levonult a munkaterületről: nem kapták meg előlegüket ők sem, s a további munkákat már nem tudta finanszírozni a vállalkozó. Az ablakcsere addigra elkészült: a vállalkozó benn is ragadt az összes pénzével, máig nem fizették ki neki a pénzét.

A napelemes el sem hozta a berendezéseket Baracsra, de ő is bajban lesz, mert megvette már, ami kell, de a saját pénzén. A kazáncsere eddig még szóba sem került, s lehet, hogy idén már nem is lesz belőle semmi, mivel jön a hideg, nem lehet megbontani a fűtőrendszert. Lehet, hogy az év végével a pályázati pénz is elszáll, és már soha nem lesz az egészből semmi.

Ne legyen igazunk. Várai Róbert polgármester azzal magyarázza a beadott számlákra elmaradt fizetést (bár nem neki kellene magyaráznia), hogy a közbeszerzési pályázatokat törvény által előírt módon ellenőrizni kell. Ez rendben is van: a minisztérium ellenőrzése már lezárult, mindent rendben találtak. Csakhogy: még egy független cégnek is ellenőriznie kellene – ez a cég viszont legalább negyven önkormányzat pályázatának esetében elmaradt a munkával.

Tehát: Baracs mellett további negyven önkormányzatnál áll a munka...

 

Túlélőverseny

Létezik olyasmi a magyar építőiparban, hogy körbetartozás. X. vállalkozó megrendel egy munkát, majd nem fizeti ki, mondván, hogy neki sem fizetett a fővállalkozó. Következésképpen a munkát elvégző alvállalkozó sem tud fizetni az ő alvállalkozóinak, valamint alapanyag-beszállítóinak. Vagyis: mindannyian a tönk szélére kerülnek, sokan tönkre is mennek. Az bírja ki, akinek elég sok tartalék pénze van, vagy olyan összeköttetésekkel rendelkezik, hogy mégis kap némi pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!