Hírek

2017.03.21. 17:45

A Baracsi Társaskör disznóvágással ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját

Baracs - Tavaszi toros pecsenyével ünnepelték a tagok a Baracsi Társaskör fennállásának tízéves jubileumát.

Horváth László

Több éve hagyomány a baracsi civil szervezeteknél, hogy összejöveteleikre valamilyen módon bespájzolnak némi elemózsiát. Jól jön az majd a hűtőből elővéve egy-egy rendezvényen. Így volt ez március 18-án is Baracs-Templomoson, ahol a Baracsi Társaskör tagjai Vancsura József portáján gyülekezett tavaszi disznóvágásra. Dezső még nem sejtette a reggeli sürgés-forgás okát az ól körül. Szokásos jókedvvel dörgölődött gazdája lábához...

A jószág még egy utolsót harapott a ropogós kukoricába, azután végleg elcsendesült minden körülötte. Az áram hamar megbénította Dezsőt", aki hangtalan csuklott össze.

A képen jobbra Vancsura József, aki tíz éve támogatja a sertés felnevelésével a Baracsi Társaskört. A feldolgozott hús a közös rendezvényeken kerül a szépen megterített asztalra Fotó: Horváth László

A nap hátralévő része már barátságosan telt - a disznóvágás szinte rutinmunkának számít az egyesület berkeiben. Markos legények fogták közre az állatot. Az udvarra vonszolást követően gyorsan, és nagy tapasztalattal dolgozott a böllér. Közben a régi disznóvágós történetek felelevenítésével, no, meg a bátorító pálinka hatására a feszültség is oldódott. Abban mindenki egyetértett, hogy kicsit sajnálták az állatot, de hát enni muszáj!

Vancsura József gazdálkodó már sokadik éve támogatja a társas kört egy hízott jószággal. Ahogy lapunk munkatársának elmondta, felnevelődik a többi mellett még egy a közösség javára.

A Baracsi Társaskör mostani összejövetelének a hagyományok mellett egy másik oka is volt. A civil közösségük éppen most ünnepli tízéves jubileumát! A jeles évforduló alkalmából kérdeztük Sutyera Máriát a társaság vezetőjét.

A disznóvágás toros bulival zárul. A képen elöl balról a harmadik Sutyera Mária, a társaság vezetője Fotó: Horváth László

- Jelenleg 35 taggal rendelkezünk. Eredetileg Erdélyi Baráti Kör néven akartuk bejegyeztetni magunkat, de ez már foglalt volt, ezért választottuk a társaskör elnevezést. Céljaink között szerepel a hagyományápolás, a közösségi programok támogatása, az azokon való részvétel, és nem utolsósorban megőrizni a társadalmi társas kapcsolatokat. Igyekszünk a rendezvényeinket mindig jó hangulatban, barátsággal megtartani. A tízéves évfordulónk talán garancia lehet, hogy amit teszünk, az a közösség hasznára válik - mondta Sutyera Mária.

A Baracsi Társaskör megkerülhetetlen része a község civil életének. A jubileum alkalmából kívánunk nekik további sikeres munkálkodást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!