Hírek

2015.10.19. 15:44

Jovány Barbara a vak, epilepsziás, agydaganatot túlélt, árva lány szeretné felújítani lakását

Dunaújváros - Régi riportalanyunk, Jovány Barbara önálló lakást szeretne. Lenne is, csak még fel kellene újítani...

Pekarek János

Jovány Barbara egy elképesztő, remek ember! Én még úgy nem tudtam vele beszélni, hogy ne vidított volna föl, ne töltött volna el a jövőbe vetett bizalommal, ne adott volna számomra példát, ne bizonyította volna be a madáchi bölcsességet: ember, küzdj és bízva bízzál!

Jovány Barbara hatéves kora óta vak, epilepsziás, agydaganatot túlélt, árva lány.

Legutóbb nagymamáját veszítette el. Nagymamáját, aki ráhagyta egyetlen vagyonát, a lakását, amit Barbara (barátai és támogatói segítségével) egy évvel ezelőtt kezdett el felújítani. Ahogyan beszámoltunk róla, volt általános iskolai tanítónője, Huszti Józsefné jótékonysági koncertet szervezett az ő javára a Bartókban tavaly, hogy legyen egy kis pénz, amivel nekivághatnak a lakás felújításának.

Sok anyagot, kelléket meg is vásároltak abból a koncert-bevételből, kaptak is még pluszban kádat, radiátort, ezeket a jóbarátok közreműködésével be is szerelték a lakásba. Ám a felújítás még közel sincs készen.

Barbara arról álmodozik, hogy az idei karácsonyt már az új, saját, önálló, szép lakásában töltheti el. Egyelőre ez csak ábránd.

De addig sem tétlenkedik, s főleg nem kesereg! Nem olyan a természete...

Rendszeresen jár Pestre, a Vakok Intézetébe, ahol iskoláit végezte, agyagozni, kézimunkázni tanult. Máig remek kis agyagfiguráiból, gyöngyfűzéseiből egészíti ki nyugdíját a 26 éves lány. Kirakodóvásárokon, búcsúkon árulja műveit amivel egy korábbi riportunkban (Szigeti Sándor kollégánk kitűnő írásában) kiérdemelte "A lány, aki a kezével lát" címet.

Barbara a jövő héten is Pestre készül, ahol kézimunkázó társaival egy előkelő fővárosi hotelben rendezett vásáron vesz majd részt. E rendezvénynek a remélhető készpénz-bevétel mellett egy másik jótékony hatása is várható: az árustársak által készített süteményekből, ami marad, azt a résztvevők elosztják egymás között. Így Barbara is finom falatokra számít.

Megjegyzendő, hogy e közösségben, ha névleg is, de annál jelentőségteljesebben: örökbe fogadták Barbara remek vakvezető kutyáját, Happy-t is, a példás magaviseletű aranyszőrű retrivert.

Barbara jelenleg a Dózsa-II. városrészben lakik, nem messze egykori általános iskolájától. Tanítási időszakban onnan kapja az ebédet, az iskolakonyháról, és kései diáktársait is kézimunka-fortélyokra, agyagozásra tanítja. Ám előfordul, hogy csak úgy bemegy az iskolába (ahol mindenki szeretettel, barátsággal fogadja), hogy a kicsik simogathassák a kutyáját. Ez a gyerekeknek élmény, Barbarának felüdülés: őszinte emberi társaságban lehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!