Hírek

2013.03.11. 13:01

Bejelentették a Lőrinci Hengermű bezárását (frissítve)

Dunaújváros - Augusztusig elbocsátják az ISD Dunaferr Zrt-hez tartozó Lőrinci Hengermű mind a 251 dolgozóját - jelentették be hivatalosan a vasműben hétfőn.

Pekarek János

Száz év múltán bezár Pestszentlőrincen a durvalemez-hengermű. Augusztusig 251 ember veszíti el emiatt a munkahelyét. Sorsuk kérdéses.

A XX. század elején Lipták Pál mérnök vásárolta meg a kispesti vasút melletti területet gyárépítés céljából. 1916-tól hadfelszerelést gyártott ott, ő volt például az első magyar harckocsi tervezője. Üzeméből nőtt ki a Lőrinci Hengermű, amely 1950-től naqyon sok gépalkatrészt és felszerelési tárgyat készített a Sztálin, későbbi Dunai Vasműnek, a mai Dunaferrnek. Itt kezdte iparoséveit Borovszky Ambrus, a vasmű későbbi vezérigazgatója is.

A durvalemez-hengermű, amely jellemzően tizenkét milliméternél vastagabb, keskeny lemezeket gyártott, bár többször korszerűsítették, a XXI. századra kétségtelenül elavult. Üzemi területét körbeépítették kertvárosi jellegű házakkal, szomszédságában évtizedek óta középiskola működik. Környezetében több ipari üzem, vágóhíd bezárt, a kispesti vasútállomás forgalma jelentősen csökkent.

A Lőrinci Hengermű 1950-től naqyon sok gépalkatrészt és felszerelési tárgyat készített (Fotó: DH)

A Lőrinci Hengermű 251 dolgozójából sokan a főváros környéki kistelepülésekről jártak be dolgozni. A foglalkoztatottaknak csak egy része lakott már a gyár hagyományos lakótelepén, az Állami Telepen, amelynek helyén épült fel a hetvenes években a Havanna Lakótelep.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése tavaly ősszel jelentette be, hogy a Lőrinci Hengermű működését korszerűtlennek tartja, ezért bezárja, embereit elbocsátja. Ezután hónapokig bizonytalanság övezte a gyár sorsát. Január elsejétől a termelést leállították, a tizenkét milliméteresnél nagyobb vastagságú durvalemezeket az ISD konszern lengyelországi üzeméből szállították a megrendelőknek. Januártól földgázt sem rendeltek a Lőrinci Hengerműnek, a dolgozók állásidőn voltak, alapbérüknek megfelelő összegért.

Mint utóbb kiderült, február 20-án hozta meg az ISD vezetése a végső döntést a dolgozók csoportos elbocsátásról. Ennek kezdeti időpontja a cégvezető által aláírt dokumentum szerint 2013. március eleje, a vége 2013. augusztus. A kérdés az, hogy a Lőrinci Hengermű 251 dolgozóját utcára teszik, áthelyezik a dunaújvárosi üzembe, vagy a foglalkoztatási alapítványhoz csoportosítják őket, későbbi elhelyezkedésüket segítendő.

Erről hosszú tárgyalássorozat alatt dönthetnek a cégvezetés és az érdekvédők tisztségviselői. A tárgyalás első napja március 13-a, szerda.

A DH cikke az előzményekről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!