Hírek

2014.08.05. 15:37

Béke téri buszpályaudvar: Mikor lesz esély legalább féltetőre?

Olvasónk a Béke téri buszpályaudvaron tapasztalható áldatlan állapotokra panaszkodik hozzánk írott levelében.

Munkatársunktól

„Az utóbbi néhány hónapban sokat kellett utaznom, esőben, tűző napsütésben, és szomorúan vettem tudomásul, hogy nálunk, a Béke téren, a buszváró szigeteken 5-10 perc várakozás után csuromvizesen kellett felszállni. Öt-tízezres kisvárosokban is féltetők védik az utazásra várókat. Arra kérném Önöket, hogy az illetékeseket kérdezzék meg: mikor lesz esély nálunk is féltetőkre? Hisz ez a váróterem nehezen nevezhető egy ötvenezres városban utasbarát nagyságúnak és komfortúnak!” – fogalmaz olvasónk.

A Béke téri várószigetek és a váróterem az Alba Volán kezelésében vannak. Megkérdeztük a tatabányai Vértes Volánnal összevont cég szóvivőjét, Pruzsina Alicét, mi várható a város buszpályaudvarnak számító terén a közeljövőben?

Az Alba Volán válasza a következő:

– Utasainknak, akik szóvá teszik, hogy az egyes kocsiállások mellett nincs felépítmény, igazuk van. Nem komfortos az időjárási viszonyoknak kitéve várakozni. Az Alba Volán (mint arról már a Hírlap hasábjain is olvashattak) saját beruházási tervében jó néhány létesítményt felújít, korszerűsít. Dunaújvárosban is felmérték a Béke téri buszpályaudvar épületét, de annak fejleszthetősége szinte kizárt.

A jelenlegi felépítmény elavult, a hozzá tartozó peronok keskenyek. A hagyományos buszmegállók telepítése így nem lehetséges. Egyetlen megoldás a féltetős felépítmény. Erre már költségvetés is készült a társaságnál. Ősszel kiderül, milyen központi pályázati források állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az önkormányzattal közösen, a városfejlesztési stratégiával összhangban korszerű, minden igényt kielégítő utasbarát pályaudvar létesülhessen.

Ugyancsak olvashattak már a sajtóban arról a tervről, amely szerint a vasútállomás mellett úgynevezett intermodális (közlekedési ágazatok által közösen használt) pályaudvart építenének. Így a Béke téri létesítmény is megmaradna, de a közösségi közlekedés teljes egészét érintő fejlesztésre számíthatnának a dunaújvárosiak. A kérdés folyamatosan napirenden van, legutóbb egy hónappal ezelőtt kereste fel ezzel a város a Volánt. A helyi területfejlesztési koncepcióban a tervezett beruházási prioritások között szerepel a Béke téri pályaudvar és környezetének rekonstrukciója. – A Volán és a város közösen keresi a lehetőségeket és kutatja azokat a forrásokat, amelyek végleges megoldást jelenthetnek a Béke téri pályaudvar modernizálására – válaszolta érdeklődésünkre Pruzsina Alice. Hozzátette: ősszel tudnak visszatérni erre a témára. Amennyiben rövid távon nincs anyagi támogatása a teljes megújításnak, az Alba Volán az önkormányzattal egyeztetve, saját beruházásban biztosít átmeneti megoldást – ám ennek költsége is meghaladja a tízmillió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!