Hírek

2016.10.28. 17:10

Beköszönt hát a téli időrend

Dunaújváros - Vasárnap hajnalban ismét tekerhetjük az órát - ezúttal egy órával vissza. Háttér és bírálat egy helyen.

Szabó Szabolcs

MIÉRT? A hétvégén búcsúzunk a nyári időszámítástól és visszakapjuk az eredetit, az úgynevezett télit.

Ám vajon miért is kezdődött el a nagy óratekergetés? Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár(t). Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak.

Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet. Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

Átállítók kérték - vasárnap hajnalban visszaállunk az eredeti időszámításra. A nagyalvók örülhetnek: egy óra plusz a hétvégére
Fotó: Zs. E.

TÖRTÉNELEM

1916 április 30-án tértünk át először nyári időszámításra. Az óraátállítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette. Bár a nyári időszámítást (angol rövidítése DST) alig egy évszázada alkalmazzuk, ötlete jóval messzebbre nyúlik vissza. 1784-ben Benjamin Franklin érvelt a nyári időszámítás gazdasági haszna mellett; 1895-ben pedig egy új-zélandi rovarszakértő, George Vernon Hudson vetette fel az óraátállítás ötletét. Eszerint októberben két órát előre, márciusban pedig két órával visszább kellene állítani az időt - ötletét nem valósították meg. 1905-ben William Willett indítványozta, hogy április minden vasárnapján 20-20 perccel előre, szeptember négy vasárnapján pedig ugyanannyival vissza állítsák az órákat.

A nyári időszámítást/óraátállítást elsőkként az első világháború alatt alkalmazták Németországban, este 11 órakor: célja az volt: kevesebb mesterséges világítás előállításával üzemanyagot tartalékoljanak a háborúra. Ezt később más országok is vezették. Voltak olyan országok, amelyek első óraátállítást az első világháborúban ejtették meg, de csak a második után állították vissza. Az óraátállítást, a nyári és téli időszámítás közti váltást ma már világszerte több mint 70 ország csinálja minden év márciusában és októberében. Az EU tagállamaiban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától, október utolsó vasárnapjáig tart: márciusban éjjel kettőről három órára, októberben éjjel háromkor két órára kell átállítani. Magyarországon 1980 óta rendszeresen állítjuk át évente kétszer az órákat; s 1996 óta kormányrendelet írja elő az óraátállítás alkalmazását.

Az utóbbi években egyre gyakrabban merül fel a kérdés: tényleg szükség van-e még az átállításokra?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!