Hírek

2015.06.24. 17:34

Belső egyensúlyra törekedve - Tőkés Nikolettának ítélték a zsöllyetulajdonosok a közönségdíjat

Dunaújváros – Idén Tőkés Nikolettának ítélték a Teátrista-díjat, amelyet a színház évadzáró rendezvényén adtak át.

Braun Dorottya

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vezetésének ajánlása alapján a zsöllyetulajdonosok szavazzák meg évről évre, hogy ki kapja a közönségdíjként is felfogható elismerést. Tőkés Nikoletta sokszínű, magas művészi színvonalú munkájáért vehette át a kőszínházi évadzárón.

A díj indoklásban a következő állt: ...korszerű, komplex színészi eszköztárral rendelkező, érett színészi készséget bizonyít, amely az elmúlt évek szerepeinek, a színészi alázatnak köszönhetően fejlődött szerepről szerepre.

- Nagyon nagy meglepetés volt, ez a fontos elismerés és nagyon örültem neki. Egyáltalán nem számítottam rá, mert olyan sokat dolgozott mindenki ebben az évadban, hogy bárki kaphatta volna.

- Az indoklás elég hízelgő. Úgy érzi, hogy elismerik?

- Abszolút. Ha bármikor szóba kerül, mindig kiemelem, hogy nagyon hálás vagyok, mert nagyon jó és színes feladatokkal kínál meg évről évre ez a színház. Remekül is érzem magam, szeretem az egész társulatot. Nagyon nehéz lenne innen elcsalogatni.

A sikerrel játszott Amphitryon című előadásban Alkméné szerepében láthattuk Tőkés Nikolettát. Fotó: DH-archiv

- Nem csábítja a főváros?

- Az az igazság, hogy nem. Budapesten élek. Amióta Lívia (Dobák Lívia szerk.) a művészeti vezető, egyre inkább képviseltetjük magunkat azokon a fesztiválokon, megmérettetéseken, ahol a színházi térképen szereplő nagy színházak is ott vannak. Nagyon fontos feladatomnak érzem, hogy ezek jól sikerüljenek.

- Pályakezdőként milyen volt a jövőképe?

- Nagyon nagy vágyálmaim nem fogalmazódtak meg. Ezt szerencsés adottságnak gondolom. Mindig a jelenben próbáltam a legtöbbet kihozni magamból. Ma sincs olyan, hogy itt, vagy ott szeretnék játszani. Bár nyitott vagyok minden kihívásra. Mindig az adott feladatban szeretném a legkreatívabban megélni hogy miből mit lehet kihozni.

- Nem fél, hogy beszorul csinibaba sablonba?

- Ez egy nagyon izgalmas feladat, hogy a természet adta lehetőségekből mennyire tudsz kimozdulni, mennyire tudod a saját korlátaidat, a határaidat átlépni. Mindig próbáltam egy kicsit másképp csinálni, mint ami kézenfekvőnek tűnik. Az adottságokkal meg kell barátkozni, ezen keresztül kell kifejezni magunkat. Nem félek ettől. Ha az embernek belső békéje van, megnyugvása a külsejével, a természetével, akkor a megfelelő egyensúly beláll. Akkor tud jól dolgozni. Én nagyon sokat dolgozom azon, hogy egyensúlyban legyek. Néha kísértem a sorsomat, de hát muszáj, hogy egy kicsit impulzív életet éljünk, hogy legyen miből dolgozni. Boldogságra és egyensúlyra törekszem a jelenben, és remélem, hogy boldog jövőt tudok majd teremteni. A szakmánkból kifolyólag picit rövidebb időszakokra tervezhetek csak.

- Mondják, azért jó a Bartókban, mert családias jellege van a színháznak.

- Helytálló megfogalmazás. Jó dolog, hogy kevesen vagyunk, ismerjük egymást. De mindig jó, ha vérfrissítés érkezik egy-egy vendégművésszel.

- Milyen stílusban érzi a legjobban magát?

- Alapvetően prózai feladatokat kapok. Ezekben kicsit kényelmesebben is érzem magam. A zenés műfajban még van mit fejlesztenem. A mai, kortárs irodalmi anyagok érdekelnek mostanában.

- Elégedett?

- Igen. Nagyon boldog vagyok életemnek azon a szegmensén, ami a színház. Nem sok idő marad másra. Ez egy nehéz kenyér ebből a szempontból. Ha valaki igazán akarja, akkor a magánéletet összhangba tudja hozni ezzel a zűrös időbeosztással.

- Még nem bánta meg?

- Nem bántam meg, és biztos, hogy nem is fogom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!