Hírek

2013.09.24. 18:45

Belső kontrollellenőrzést tartott az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék önkormányzatoknál ellenőrizte a belső kontrollrendszert. Rácalmáson is vizsgálódtak, a tapasztalatokat elektronikus sajtótájákoztató keretében ismertették kedden.

Körmendi Erzsébet

Dr. Benedek Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője válaszolt az újságírók elektronikus úton feltett kérdéseire. A rácalmási ellenőrzésről szólva megtudhattuk, hogy csakúgy mint az ország más településén is, vizsgálták, hogy az önkormányzat 2011-ben a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította-e ki a belső kontrollrendszerét, megfelelően működtette-e a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő szakmai teljesítésigazolás és utalvány ellenjegyzés kontrolltevékenységeit, valamint szabályos és eredményes volt-e a belső ellenőrzése.

Mert általánosságban szólva: belső kontrollrendszer kiépítése és működtetése nélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása.

Az önkormányzat számos beruházást valósít meg ebben az évben, egyike ennek az Arany János utcai kerékpárút és árok építése – a fotón Kacz Ferenc, Nagy József és Szántó Kornél dolgozik



Az Állami Számvevőszék tavaly és idén községi/nagyközségi önkormányzatoknál ellenőrizte a belső kontroll rendszert, és bár Rácalmás város, Fejér megyéből mégis rá esett a választás. Az okokat firtató kérdésünkre Benedek Mária a következőket válaszolta: – Az ellenőrzött önkormányzatok kockázatalapon kerülnek kiválasztásra, tehát az Állami Számvevőszék oda megy ellenőrizni, ahol a legnagyobb az esélye annak, hogy megállapításaival és javaslataival hatékonyan tudja segíteni az ellenőrzöttet abban, hogy tevékenységét a jogszabályoknak megfelelően lássa el, azaz a rábízott közpénzzel hatékonyan, célszerűen és szabályosan gazdálkodjon.

A kockázatalapú kiválasztás során az Állami Számvevőszék figyelembe veszi az adott ellenőrzött szervezetet érintő, az Állami Számvevőszékhez beérkezett közérdekű bejelentéseket is, amennyiben volt ilyen, például Rácalmás esetében.

Az ellenőrzés óta – amelyről dr. Benedek Mária tájékoztatott – a hivatal dolgozói még jobban figyelnek a számlázási protokoll betartására, a belső kontrollrendszerre


Az ellenőrzés főbb megállapításairól készült összefoglaló jelentés – amely megtalálható az ÁSZ honlapján – jót (jogszabályoknak megfelelő tevékenységet), illetve hiányosságokat (számlázási fegyelmezetlenségeket) egyaránt említ. Az ellenőrök kimondottan olyan kockázati tényezőket vizsgáltak, amelyek a csalás, illetve a korrupció szempontjából lényegesek lehetnek, illetve feltárásában hangsúlyos szerepet játszanak. Ugyanis a nem megfelelően szabályozott és működtetett belső kontrollok korrupciós veszélyt is hordoznak. Rácalmáson az ellenőrök csalásra, vagy korrupcióra utaló adatokat nem találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!