Hírek

2017.01.10. 16:40

Belső vizsgálat indult a szombathelyi börtönben

Szombathely, Veszprém - Folyamatban van az a belső vizsgálat, amely a fogvatartottak internetezését, telefonálását tisztázza a szombathelyi börtönben, illetve börtönből. Éppen a vezetőváltáskor derült fény az esetre. Az összefüggés nem tisztázott, sorra vesszük az információkat.

DH-információ

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül leváltotta három magyarországi börtön parancsnokát Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten. Az egyik leváltott vezető Tóth Tamás Tibor, helyette már Dömény Sándor vezérőrnagy a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Közben, éppen a vezetőváltásról szóló bejelentéskor egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy aktív online közösségi életet élő elítéltre, aki a szombathelyi börtönben tölti fegyházbüntetését.

A szombathelyi börtön rácsain nem juthatnak ki a rabok, de az okostelefonoknak szabad lehet az út

A férfi a berhidai rabszolgatartók ügyében elítélt Csonnó klán egyik tagja, CS. S., becenevén Dinamó. Olvasónk azt írja: látszik a posztjaiból, milyen jól érzi magát a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az elítélt Facebook-profillal rendelkezik, üzenget, képeket posztol. A tanúk és sértettek pedig rettegnek, hogy ha ezt a börtönben megteheti, mi lesz akkor, ha majd szabadul - írta olvasónk a levelében.

Sorakozó a szombathelyi börtönben

Utánanéztünk a nyilvános Facebook-profilnak, és valóban: Dinamó kétségtelenül egy zárkában készített magáról fotókat szilveszter napján, és január 1-jén hajnalban sem mulasztott el boldog új évet kívánni ismerőseinek. Láthatóan Dinamó amúgy is aktív életet él a közösségi oldalon, így például - egy saját maga által írt bejegyzésből - az is kiderül róla, hogy szabadulására még 2018-ig várni kell.

Január 4-én egy hozzászóló pedig azt írta: Te még Szombathelyen is király vagy!" Ez így van" - válaszolta Cs. S. Többszörös visszaeső bűnözőről van szó, aki erőszakos bűncselekmények tucatjait követte el, sok sértett állítólag azért nem mert terhelő vallomást tenni ellene, mert féltek tőle. A Veszprémi Törvényszék 2014. november 27-én hozott ítéletében Cs. S.-t társtettesként elkövetett zsarolás miatt öt év fegyházbüntetésre ítélte.

Egy elítélt a rácsok mögül posztolt magáról fotót

Ezt a büntetést tölti most Szombathelyen. És posztol. De hogyan lehetséges, hogy egy fogvatartott a börtönben csak úgy képeket készít, telefonálgat, és ezt meg is osztja a világhálón? Hiszen az interneten is olvasható börtönszabályzat úgy rendelkezik, hogy fegyház fokozatban - amelyben Dinamó is tölti a büntetését - a legenyhébb esetben is heti négy alkalommal maximum tíz perc telefonálás a megengedett.

Levélírónk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára is elküldte panaszát - aztán jött a vezetőváltás híre, így logikusnak látszik az összefüggés.

Az esettel összefüggő valamennyi körülmény tisztázása érdekében belső vizsgálatot indítottak" - ezt a választ kaptuk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs osztályától a facebookozó rabbal kapcsolatban. A vizsgálat jelenleg is tart - és vonatkozik a személyi állomány felelősségére is. Ha felmerül a felelősség, azt mindig fegyelmi, vagy indokolt esetben büntetőjogi felelősségre vonás követi - szólt a hivatalos tájékoztatás.

Tehát, hogy az esetnek van-e köze konkrétan a szombathelyi börtönparancsnok leváltásához, az nem egyértelmű. Az viszont biztos, hogy a csütörtökön kinevezett új parancsnok, Dömény Sándor már munkába állt: szolgálati elfoglaltságai miatt jelenleg a parancsnok úrnak nem áll módjában interjút adni".

Hogy ez mennyire egyedi eset? Erről nem kaptunk hivatalos tájékoztatást, de a szombathelyi börtönben dolgozók ismerősei szerint nem az. Sőt. Telefonok eddig is kerültek elő, ezután is lesz ilyen" - ezt a választ kaptuk. És érdekes történetet is hallottunk. Van olyan rab, akinek a telefonlistája megtöltött egy A/4-es oldalt: azt írják fel az őrök, hogy milyen telefonokat koboznak el tőle.

Túlzás nélkül, naponta találnak nála készüléket - hogy honnan és hogyan szerzi, azt nem tudni. Arra is volt példa, hogy látják az őrök: egy rab minden este posztol a közösségi profilján, de egyszerűen nem találják a telefonját, így nem is tudják elvenni tőle - vagyis nem tudnak mit tenni online közösségi jelenléte ellen.

Ahogy a börtönben dolgozók ismerőseitől hallhattuk: nem sejtették a dolgozók, hogy parancsnokváltás lesz. Mások, ugyancsak a szombathelyi börtön közeléből" azt mondták, a csütörtöki bejelentés után nem a facebookozó rabra gondoltak mint okra, hanem arra, hogy az országos vezetőváltás lehet a háttérben. Pintér Sándor belügyminiszter 2016. november 1-jei hatállyal nevezte ki Tóth Tamás bv. vezérőrnagyot a büntetés-végrehajtás országos parancsnokává.

Egyes dolgozók szerint a három börtön, köztük a szombathelyi élén ezért lehetett most változás.

Trautmann Adrienn

Kovács Jánosné

Marton Abigél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!