Hírek

2014.04.23. 14:45

Kóstoltak már harcsapacalt?

Kóstoltak már harcsapacalt? Itt az ideje. A magyar gasztronómia titkos csodafegyvere a májusi Parázs Varázson léphet a bejegyzett világrekordok sorába. Pikkelymentes előtanulmányok.

Szabó Szabolcs

Az ötletgazda Szalka József és kollégája Faragó László a helyi halas üzlet feldolgozójában (Fotó: Ónodi Zoltán)

A halász- és horgászlegendák gasztronómiai szekciójának titokzatos szereplője, a hazai kulináris kínálat szinte beszerezhetetlen, éppen ezét titokzatos ínyenc étele a harcsapacal, amelyről a szakácsköny-irodalom az utóbbi évtizedekben teljesen megfeledkezett. A hazai topéttermek még csak most kezdik el felfedezni, ám szűk egy hónapon belül a harcsapacal története már elválaszthatatlan lesz Dunaújvárostól. Az idei Parázs Varázson, május 24-én, ötven kiló harcsagyomorból főz pörköltet néhány lelkes, Dunaújvároshoz kötődő gasztromán.

Szalka József bő két évtizeddel ezelőtt, édesanyja konyhájában kóstolt először harcsapacalból készült perkeltet és mint később kiderült, rabja lett e ritkán - átlagos halfogyasztónak szinte soha - elérhető ételkülönlegességnek. Hősünk e téren mondhatni könnyített pályán indult, hiszen édesapja révén a család már közel harminc esztendeje dolgozik a halas szakmában. Szalka József egyébiránt fodrásznak tanult, ám végül maradt a halnál, később pedig a főzőkanalat is kezébe vette. A folyamatos kóstolásnak, agyalásnak, kísérletezésnek meg is lett az eredménye. A tavalyi soltszentimrei falunap főzőversenyén első helyezést ért el a 18 kilónyi harcsagyomorból készült különlegesség.

Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy a sokezer embert megmozgató újvárosi grillpartin is bizonyíthatna a harcsapacal. A lelkes csapat azonban növelte az adagot, így május végén 50 kiló kerül majd a bográcsba. Az ötletgazda Szalka kollégája, Faragó László pedig azzal állt elő, hogy mindezt hivatalosan rögzíteni illene. A gasztronómiai világrekordokat is rögzíti nemzetközi szervezet, a Guinness pedig örömmel fogadta a tervet.

- A szükséges alapanyagok beszerzése és összeállítása több hónapot vett igénybe, ám már a fagyasztóládában van a kellő mennyiségű és minőségi gyomor, amely főként hazai harcsából származik. Érdemes megjegyezni, hogy egy 6-7 kilós harcsának a gyomra mindössze 25-30 dekagramm, az óriási bográcsba kerülő mennyiség közel 500 szép nagy harcsából jött össze - teszi hozzá a helyi piacon is üzletet működtető Szalka József, aki elárulta a harcsapacal bolondította már vargányával, disznókörömmel is, de a világrekordra készülő perkeltet ezúttal marhacsonttal dobja majd fel, hiszen az zselésíti, szaftosabbá teszi az egyébiránt is igazgazdag ételkölteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!