Hírek

2013.08.04. 14:23

Bemutatkozott a Bartók táncszínház új csapata Vári Bertalan vezetésével

Dunaújváros – Lendületes produkcióval mutatkozott be pénteken este a Vári Bertalan vezette Varidance.

Szabó Szabolcs

– A közeljövőben többször is találkozunk majd – e szavakkal búcsúzott pénteken este Vári Bertalan, a Bartók táncszínházának új művészeti vezetője, aki korábbi csapatával, a Varidance-szel mutatkozott be a helyi publikumnak. A fogadtatásból úgy tűnt, sikerrel, hiszen a közel ötvenperces táncprodukció vastapssal zárt a Liget Színház szabadtéri színpadán.

„A világzene is ötvöz különböző stílusokat, és ezáltal létrehoz valami egészen újat. Azt gondolom, a táncban is ez a jó irány. Néptáncosként kezdtem a pályafutásomat, és lélekben most is annak tartom magamat. De nem gondolom, hogy ragaszkodni kell az autentikus formákhoz, merni kell újat csinálni, olyan mozdulatsorokkal, zenékkel és látványvilággal kell társítani, amely a szélesebb közönség számára befogadhatóvá teszi a produkciót. Tovább kell gondolni, és fel kell használni a néptáncból merített elemeket, ötvözni kell más táncstílusokkal, műfajokkal.”

Így fogalmazott még április közepén a beköszönő interjújában a színház portáljának Vári, aki nem a levegőbe beszélt, hiszen erre a világzenei bázisra építette fel a pénteken látott a Montázs – Fergeteges táncok című előadást is. A néptáncos alapra Vári bőven pakolt a mai modern táncműfajok elemeiből, és mindebből egy végig pulzáló, tempós este kerekedett ki. E sorok írója egy igazi XXI. századi lakodalomban érezte magát, ahol a népzenei motívumokkal szépen megfért az elektronikus tánczenei kultúra szinte összes ismert ritmusképlete: tört ütemek, techno, hip-hop vegyült a jófajta ízes etno és folk muzsikával. A zenei szerkesztést tehát eltalálta a stáb és mindehhez lüktető, izgalmas táncnyelvet is alkotott.

Kívülről úgy tűnt, hogy a sokat és jól dolgozó táncos csapat remekül érezte magát a színpadon, és mindez a közönségre is átragadt. No, és közben kiderült, hogy a fő showman Vári mellett bőven akad a csapatban olyan táncos, aki ütembiztos tapsoltatásra készteti a Liget közönségét. Az előzetesen beharangozott Vári-recept alapján azt kaptuk, ami vártunk és a Varidance még jó adag humorral is megspékelt. A Vári-féle „új” táncszínáz bemutatkozása összességében tehát jól sikerült. Hogy a helyi közönség miként fogadja majd a csapatot az éles „bevetésen”, az ősszel kiderül.

A hírek szerint a művészeti vezető a pénteken látott Varidance csapatára építi majd a táncszínházat. A szeptemberben induló kőszínházi évadban legalább három új bemutatót terveznek, köztük egy gyerekeknek szóló darabot. Az ismerkedés a hagyományos Liget-záró pikniken!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!