Hírek

2017.01.23. 17:01

Néptáncegyesületet alakítottak - Várai Tamás szeretné átadni azt, amit húsz év alatt tanult

Nagykarácsony – Egy kicsiny település életében nagyon fontos dolog a közösségépítő, kulturális egyesületek megszületése.

Balogh Tamás

A néptánc egyesület létrehozásával Nagykarácsonyban is ez a remény éledt fel és vált valósággá. Fontos, hogy a benne tevékenykedők megismerkedjenek a nemzeti kulturális hagyományainkkal. Élnek a lehetőséggel. A frissen alakult egyesület vezetőjétől, Várai Tamástól a megalapítás okairól is érdeklődtünk. – A tánc tanítása és gyakorlása már korábban is zavartalanul folyt. Nagyon fontos gyakorlati haszna van a Nagykarácsonyi Néptánc Egyesületet létrehozásának – kezdte.

Majd Várai Tamás, a nemrégiben alakult Nagykarácsonyi Néptánc Egyesület vezetője így folytatta: - Szerettünk volna támogatáshoz jutni, az erre késztetést érző szervezetektől vagy vállalkozóktól. Akár az itteniektől, vagy a máshol tevékenykedőktől. Ennek jelenleg egyetlen hivatalos módja az egyesületté alakulás volt. Köszönjük az eddigi segítségét a nagykarácsonyi önkormányzatnak, elsősorban Müller Miklós polgármesternek, aki végig támogatott bennünket. Ő volt az, aki az új szervezetünk megalakulását anyagi oldalról is menedzselte. Nekünk csak az összefogás és a szervezés része maradt. Szeretnénk kimozdulni az itteni komfortzónánkból, és bemutatni a tudásunkat más településeken is. Erre és a többi felmerülő kiadásunkra természetesen több pénzre van szükségünk, amit a támogatások elnyerésével szeretnénk biztosítani magunknak.

Eddig már kilenc fellépésen bizonyítottak a nagykarácsonyiak
Fotó: B. T.

- Mióta működik és milyen tevékenység áll a táncegyüttes mögött?

- Az itteni közös munkánk 2016 januárjában kezdődött. Tizennyolc fős létszámmal indultunk, most harmincöt főnél tartunk. Reméljük, hogy a fejlődésünk a létszámnövekedés tekintetében is tovább fog tartani. A megalakulást követően máris három táncszámot tanultunk be, és kilenc fellépésen bizonyítottunk.

- Egy virtuóz táncost ismertünk meg a személyében. Nem túl korai máris a mesterek sorába átállni?

- A mai napig táncolok. Aktív szerepléseket vállalok. Azt a tánctudást, amit az elmúlt majdnem húsz év alatt megszereztem, szeretném továbbadni. Egyelőre úgy néz ki, hogy sikerrel teszem. Ez az itteni munka egyfajta mellékvágányként indult, de most már ott tartok, hogy előbb vagy utóbb az első számú feladatomnak választanám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!