Hírek

2013.07.14. 22:00

Benzingőzös szombat Mezőfalván

Égett gumiszag, harsogó-pattogó motorhangok és heawy metál szállt a szélben szombaton a Mezőfalvi Motoros Hagyományőrző Egyesület (MMH) szervezte negyedik motoros találkozón.

Horváth László

Lassan indult be a mezőfalvi motoros találkozó, mint egy gőzmozdony. De miután felgyorsult és húzni kezdett, már semmi sem állta az útját. Hiába maradt el program az elején, hiába várták a rendezvény illusztris vendégét, Pap László atyát – aki egyébként üzenetben küldte áldását – a déli ügyességi versenyekre már benzingőzerővel dübörögtek a motorok.

Volt motoros ügyességi verseny, gyorsulásos és lassulásos formában is. Bóják közt szlalomozás, két motor közé kifeszített és kötélre rögzített fánk kéznélküli evése időre, gumifüstöltetés, hétpróba verseny sörpörgő és főtengelyhajító vetélkedéssel. Ezek a programok kiváló hangulatot teremtettek a delelőben már több száz fősre duzzadó rendezvényen.

Délutánra szinte az összes környékbeli településről megérkeztek a motoros konvojok, köztük az egyik legnagyobb létszámú, kilenctagú előszállási crosscsapat Biber Csaba vezetésével. A barátnőstől és családostól érkező előszállásiak aztán meg is mutatták, mire képes a mai technika, ha értő kezek húzzák a gázkart. Egykerekezéssel, ugratással szórakoztatták az alkalmi rajongókat. A hétéves Péter Ármin egy buggy nyergében felnőtteket is megszégyenítő kanyartechnikával kápráztatta el a közönséget. Ármin már hároméves korában berántós motoron ült. Edzőként apukája, Péter László gondoskodik a fiatalember fejlődéséről.

A szántóföld lovagjai mellett az aszfaltbetyárok is megmutatták tudományukat. Motorhangversenyen viaskodtak, ki tudja a legnagyobb decibelen éneklésre bírni motorjának kipufogóját. A skála száz feletti tartományát meglepő módon a régi gépek is megközelítették, sőt, némely NDK-s gyártmány 105 decibellel hirdette: van még kurázsi a volt szocialista vasakban.

Az aktív résztvevők mellett szép számmal érkeztek csendesebb és nyugodtabb szemlélők is. Bédi László és felesége Martina Iváncsáról ruccant át. Kawasaki Vulcan típusú kétkerekűjükkel öt éve járják az ország útjait. Kirándulásaikkal nemcsak a találkozókat ejtik útba, de sok turisztikai látványosságot is felkerestek a közös motorozások alkalmával.

A nap leglátványosabb eseménye természetesen a hagyományos motoros felvonulás volt. Ezen azután még az is részt vesz, aki egy rozsdás fürdőkádra szerel négy kereket. A fél kilométert is meghaladó hosszban elnyúló konvoj a sportpályáról indulva, a venyimi benzinkúton át, a falu központi utcáin végigmotorozva nyújtott nem mindennapi látványt.

Fotó: Horváth László

Visszaérkezve a focipályára passzívabb program várta a résztvevőket. Treszl Gábor előadása: Utazás Pannóniával a Pekingi Olimpiára, a Kleopátra Bellydance Group elő-adása és a helyi tűzoltók oltási gyakorlata szolgáltatta a látnivalókat. Az ügyességi versenyek díjainak pedig az ilyenkor szokásos rockkoncertek előtt örülhettek a nyertesek. A motorhang szépségversenyt Schmidt György nyerte. A simsonosokat és a hölgyeket külön tiszteletkategóriában díjazták. A gyengébbik nem képviseletében Szigeti Krisztina vitte el a pálmát. A legdögösebb motoros tyúk kategóriában Vigh Regina örülhetett az első helyezésnek. A motorszépségverseny győztese Berci László lett. A díjkiosztó befejezéseként a motoros ügyességi verseny legjobbjának járó kupát Tóth Ákos vehette át.

A rendezvény zárásául nem maradt más hátra, mint a motoros találkozók régóta elengedhetetlen részévé szervesült heavy metal bandák húrtépése. Láttunk öreg rockereket is, akik bár a hosszú hajukat már elvesztették, azért a maradékot rázták rendesen!

A rendezvény létrejöttében nagyon sokan segítettek. Méltánytalan lenne bárkit is kiemelni közülük, így egyben köszönik a szervezők a támogatásokat, legyen az anyagi, vagy munkából fakadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!