Hírek

2014.01.23. 17:15

Vasműs bértárgyalások nyugodt légkörben

Dunaújváros - Elkezdődtek a bértárgyalások az ISD Dunaferr Zrt-ben. Feltételek, lehetséges kompromisszumok.

Pekarek János

Megtartották az idei bértárgyalások első fordulóját a vasműben.

A Dunaferr Vasas Szakszervezet és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői, Mucsi Zoltán és Oláh István Evgeny Tankhilevich cégvezetővel közölték, hogy nem tudják elfogadni a menedzsment tavaly javasolt, az idei évre nulla százalék bérfejlesztésre vonatkozó ajánlatát.

Ugyanakkor kijelentették, hogy szerintük a legfontosabb az I. számú kohó minél hamarabbi, de legkésőbb 2014. július 31-ig történő felújítása. Egyben a munkabéke megőrzése érdekében kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a vállalatcsoport kollektív szerződésének hatályát 2015. december 31-ig hosszabbítsák meg.

 

Mucsi Zoltán, a vasmű Vasas szakszervezetének elnöke (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Dunaferr társaságcsoportnál érvényben lévő, a jelenlegi Munka Törvénykönyvénél lényegesen nagyobb jogokat biztosító kollektív szerződés hatálya idén június 30-val lejár.

A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy a kohóra és kolektív szerződésre vonatkozó álláspontjuk elfogadásakor hajlandók kompromisszumokra.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy a jövő héten folytatják a tárgyalásokra mivel január 24-én, azaz ma, pénteken várhatóan egyeztet a cég helyzetéről Evgeny Tankhilevich cégvezető Evgeny Potapovval, az ISD-konglomerátum gazdasági vezérigazgatóhelyettesével.

Mucsi Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy a bértárgyalások tegnapi első fordulója pozitív hangnemben, barátságos, nyugodt légkörben zajlott. Az érdekvédők szándékosan nem terjesztettek elő a bérfejlesztésre vonatkozó konkrét számokat.

Úgy látják, hogy a döntő tárgyalási forduló a jövő héten esedékes összejövetel lehet. Ekkor dőlhet el, hogy mennyire komolyak a cég szándékai.

Mucsi hozzáfűzte, hogy a szakszervezetek látják, valamilyen megtakarításra mindenképpen szükség lehet a vasműben az idei év elején. Ezért úgy látják, mind a cégvezetés, mind a szakszervezetek közös érdeke, hogy még januárban írják alá a bérfejlesztési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!