Hírek

2017.03.21. 22:20

Beszédes Józsefre emlékeznek ma Dunaföldváron

Dunaföldvár - A Beszédes József-emlékév alkalmából nagyszabású ünnepséget tartanak a víz világnapján, március 22-én Dunaföldváron a reformkori vízmérnök nevét húsz éve viselő általános iskola és a város önkormányzata szervezésében.

L. Mészáros Irma

Beszédes József vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a magyar nyelvű műszaki irodalom egyik megteremtője 330 évvel ezelőtt született Magyarkanizsán és 165 évvel ezelőtt halt meg Dunaföldváron. Sírja a Fehérvári utcai temetőben található.

A Beszédes-nap előtt vetélkedőt tartanak az iskola tanulói számára. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a nap nyitányaként 11.30-kor kerül sor. A díjakat Sződi Imre, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének volt elnöke adja át.

12 órától Fehér Ferenc, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense tart előadást Beszédes József életéről és munkásságáról, majd filmvetítéssel idézik meg alakját. Ezután a résztvevők végigjárják a földvári Beszédes József-emlékhelyeket, megkoszorúzzák emléktábláját a lakóházánál és az iskola falánál. A városközpontban lévő, Kliegl Sándor alkotta Beszédes-szoborcsoportnál emlékbeszédet mond Fejér László, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának vezetője, a sírnál pedig Fehér Ferenc, a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának elnökhelyettese emlékezik.

Beszédes József vízépítő mérnök szobra Dunaföldváron Fotó: Internet

A tisztelgők között ott lesznek a Magyar Hidrológiai Társaság Dunaújvárosi Szervezetének képviselői is.

Beszédes József, a szolgadiákból lett akadémikus" emlékét Dunaföldváron utca őrzi. Az ő nevét vette fel 1992-ben a Vízitúra Sportklub, 1997-ben az általános iskola, 2002-ben pedig a felújított Duna-híd.

A Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár kiadásában Szászvári Józsefné nyugdíjas tanár 2012-ben Beszédes József és Dunaföldvár címmel igényes könyvet jelentetett meg arról az emberről, aki azt vallotta, hogy "honpolgárt boldogító érzelem csak azon egyetlen lehet, hogy hazai jót bár hol és ki tegye azt, soha nem akadályozva, gyűlölködést kerülve hazájának használni törekedett".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!