Hírek

2014.05.12. 15:20

Kulturális fieszta és közönségsiker a Szüret 2.0 rendezvényen

A Szüret tavaszi kiadásában ezúttal Páhit Péter munkásságából meríthettek pályatársak, kollégák.

Szabó Szabolcs

Állunk a szombat délutáni napsütésben a Móder Zenélő Szoborparkban. Araszol még bennünk a pénteki Szüret 2.0 másnapja és szolid levezetésként szemlézzük Páhi Péter egyik idemenekített monstre alkotását, a pet-palackokból épített borosüveget. A puplic art kategóriába sorolt alkotás még a tavalyi DUDIK Fesztiválon debütált, a hallgatótársadalom legnagyobb örömére.

Baksa-Soós Attila A hal című irodalmi-zenés performance-át élvezhette a közönség

Páhi Péter képző- és médiaművésznél egyébiránt állandó szüret van, mindez anyagi aratásban a legritkább esetben nyilvánul meg, ám az utóbbi öt-tíz évben egy sajátosan zamatos alkotói Páhi-földet hozott létre, és amint őszül örökifjú szelleme, hősünk egyre karakteresebb munkákkal örvendezteti meg egyre gyarapodó táborát.

A Farkas Bogi vezette szervezőcsapat pedig a tavaly őszi Szüretnyitány után – ahol Rohonczi ROHO István munkáihoz gyúrtak saját terméket a meghívott társművészetek képviselői – Páhit állították középpontba. Páhi Péter hálás téma. Munkáit nem lehet nem szeretni és a már említett Páhi-föld hősei minden szemlélődőben elindítanak valamit. Vagy nevetve csettintünk, vagy kesernyésen bólogatunk, de az alkotások működnek, élnek és továbbélnek.

A Szüret pedig pont arra lett kitalálva, hogy egy tehetséges ember munkáit át- és újragyúrják szintén tehetséges, karakteres alkotók. E hasábokon már számos alkalommal keseregtünk azon – hol okkal, hol oktalanul –, hogy e városban a kultúra terén valami nem igazán működik. Lehet, hogy csak mi voltunk a lusták. Jöttek páran, lásd a már említett Farkas Bogit és lelkes melóval összeraktak egy olyan fantasztikus kulturális programot, amelyre a múlt héten pénteken este gyakorlatilag megtelt a Szüret 2.0-nak helyet adó Kortárs Művészeti Intézet.

A meghívott írók, költők, zenészek, hi-peraktív médiamunkások ötlettel, szeretettel, barátsággal töltötték meg a házat és reflektáltak egy-egy újabb, vagy ismét feldolgozott munkával Páhi Péter alkotásaira. Semmi túlzás nincs abban, hogy ezen a péntek estén a Kortárs Művészeti Intézet egy kicsit meg-emelkedett és a jelenlévők egy szép nagy csomaggal térhettek haza. Gazdagodtunk Páhi Péter és az őt szüretelő tíz alkotó bemutatójának köszönhetően.

A Szüret 2.0 üzenetét legtalálóbban talán Szirtes Edina Mókus a magyar világzenei színtér egyik meghatározó művésze fogalmazta meg Desszertem című produkciójában: „Deszeretem vagyis a kicsi és a nagy... Improvizácio egy olyan állapotban amikor a kicsi szívünkben valami régi emlék kering, nem hagy nyugodni. Először nem is tudjuk, hogy pontosan micsoda csak az érzést érezzük, amit okoz. Melegséges, titkosságos, pici, gyengéd, féltve őrzött, pajkosságos, valami gyermekkori biztonságot adó. Aztán ahogy tovább érződik bennünk egyszerre csak beleszakad a szívünk.... a végére... mert nagyon hiányzik”.

Stafétabalta – Rohonczi ROHO István (j) az első Szüret főszereplője sajátkészítésű szerszámmal lepte meg a múlt hét pénteki Szüret 2.0 hősét Páhi Péter (b). Őszre felkészül Várnai Gyula (Fotó: Ady Géza)

A Szüret pedig már most is nagyon hiányzik. Némi reményt adhat a várakozóknak és az esetleges eddigi lemaradóknak, hogy a csapat már szervezi a harmadik betakarítást, ezúttal középpontban Várnai Gyula Munkácsy-díjas alkotóval. (A cikk megszületéséhez nagy segítséget nyújtott Csadi Zoltán, az est moderátora, köszönet érte)

 

Betakarítástani kislexikon

Ez volt a Szüret 2.0. Részletes leltár a pénteki betakarításról. Kik, mit, miről és hogyan.

A Szüret 2.0 felvezetéseként a közönség Boda András és Nyulasi Öcaline Zsolt „Annyi élet, ahány hal-álom” című kisfilmjét láthatta. A mozit Tóth Dávid vágta és szerkesztette.

Páhi Péter Fej szarvakkal címet viselő szobrához Baksa-Soós Attila Aka Felhőjáró Írókéz: „A hal” címmel adott elő irodalmi-zenés performance-t. Szintén ezen alkotáshoz Baráth Bálint dunaújvárosi zongoraművész, zeneszerző készített zeneművet Amborisal Fruitage címmel.

Páhi Pásztoróra címmel korábban az Intercisa Múzeumban is látható munkájához Pálinkás István író, költő, újságíró, főiskolai oktató szavalta el saját versét Ezt is születésnapodra címmel, majd Suplicz Mihály táncművész, táncpedagógus Pásztoróra, avagy az álom valóra válik címmel mutatta be előadását Pazsitka Anett és Pere Nikolett közreműködésével.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus most készülő regényébe építette be Páhi Lányka című alkotását Vas Johanna címmel. Szintén e munkához adott elő jazz improvizációt Tóth Viktor zenész, a fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagja.

A Terítő című alkotáshoz csatolt és olvasott fel rövid-prózákat „Milyen és Meddig” címmel a Kortárs Művészeti Intézetben Kukkorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus, a kortárs magyar irodalom meghatározó képviselője, kreatív írás szemináriumok előadója.

Szitén Páhi Terítője ihlette meg Czutor Zoltán zeneszerző, szövegírót az egykori legendás Nyers zenekar, és a jelenleg is üzemelő Belmondo együttes frontemberét. A zenés blogbejegyzésként mutattott be két új dalt Elemében van a denevér, és Minimál címmel.

Zárásként Simon Márton költő, slammer, a József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest tagja egy hét epizódból álló szabadverset adott elő Szirtes Edina Mókus, a magyar világzenei színtér egyik kiemelkedő alakjával közösen, aki improvizált a fiatal költő verseire. Végül Szirtes Edina Mókus „Deszeretem” című produkciójával búcsúzott a Szüret 2.0. A szervezők részéről Farkas Bogi fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Szüret nem a KMI programja, az intézet a rendezvény befogadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!