Hírek

2014.09.24. 18:15

Már betegeket fogad a kórház új szárnya

Dunaújváros - Számos új dolgot jelentett be szerdán dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, többek között azt a történelmi tényt, hogy kedden az első beteg átkerült az új szárny intenzív osztályára.

Gallai Péter

A sajtó munkatársai utoljára járhatták be a műtőket, de védőfelszerelésben a dr. Jobbágy Lajos főorvos vezette, modern gépekkel felszerelt intenzív osztályt is bemutatták működés közben

A központi műtő és technológia blokk átadása előtt a sajtó munkatársai részletes tájékoztatást kaptak az új szárnyba telepítendő gyógyító ellátásokról, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen korszerű eszközökről, diagnosztikáról, az ellátás változásáról. Mint dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója elmondta, a két részre osztott, tágas intenzív osztályra hétfőn már átköltöztették a betegeket, vagyis ezzel a lépéssel történelmi pillanatként megkezdődött a betegellátás az új blokkban, amelynek ünnepélyes átadása október 7-én kedden lesz. Ezen felül még két friss információval szolgált a főigazgató: bejelentette, hogy a kulcsi rehabilitációs részleg visszaköltözik a kórházba, és a rendelőintézet jelentős részét is kiürítik.

– Vasárnap még két intenzív osztályunk működött, egy a régi és egy az új helyen, de keddre befejeződött a költözködés, kedd óta pedig teljes egészében az új szárnyban működik ez az osztály, ami azt gondolom, történelmi pillanat, hiszen betegeket fogad az új tömb – kezdte sajtótájékoztatóját szerdán dr. Mészáros Lajos főigazgató, aki azt is bejelentette, hogy az új technológiai tömb ünnepélyes átadása október 7-én kedden 14 órakor lesz, a földszinti járóbeteg szakrendelések ennek másnapján kezdik meg itt működésüket, ugyanis az avatás idejére szünetelteni kellene a rendeléseket.

– A második emeleten, a műtőszinten a helyükre kerültek a gépek, a lámpák, az altatóberendezések, a monitorok. Itt az átadást követően egy hét múlva kezdődhet a munka, ugyanis addigra érnek vissza azok a bakteorológiai tenyésztési adatok, amelyek nélkül a központi sterilizáló nem működhet. Ezt követően a főigazgató ismertette épületracionalizálási tervüket (az egyikről, a krónikus osztályról lenti cikkünkben olvashatnak), aminek lényege, hogy a rendelőintézetben működő ellátások jelentős részét kiköltöztetik. A járóbeteg szakrendelések közül több átkerül az új szárnyba, valamint a régi épületben felszabaduló helyekre. Például a röntgen, a mammográfia, a tüdőszűrő, a véradó állomás.

– Gyakorlatilag a mi részünkről nem sok minden marad a Vasmű út 10. szám alatt, csak a központi gyógyszertár és vényforgalmú patika, a családi napközi, valamint néhány szakrendelés. A kórháznak viszont nem éri meg fenntartani a rendelő épületét azért, hogy ezt a néhány funkciót üzemeltesse. Ez találkozik az önkormányzat szándékával, miszerint az az ingatlant szeretnék átvenni, ugyanis amikor az egészségügyi intézményeket államosították, a rendelőintézet is erre a sorsra jutott. Amennyiben Dunaújváros meg tud állapodni az állammal, akkor számunkra ez szintén jelentős spórolást jelentene, hiszen csak a használattal arányosan fizetnénk. szemben a mostani helyzettel, ami jelentős kiadási tételt jelent számunkra.

Az intézmény vezetője több lakossági észrevételre is reagált, ezek egyike az volt, hogy a Korányi utca 9-es szám előtt található trafóházat hangosnak tartják a lakók, amit a jelen lévő Lőrinczi Konrád képviselő is jelzett. A trafó kivitelezésébe a kórháznak semmilyen beleszólása nem volt, a zajmérési eredmények határtéken belül voltak. Ennek ellenére kérték a kivitelezőt, hogy a lakóházak felőli oldalon hozzon műszaki intézkedést, vállalva ezzel esetleg azt, hogy kicsit csökken a berendezés élettartama. Végül a lakóházak felőli oldalon léghanggáltól szerkezettel csökkentették a kibocsájtást, amit a mérési eredmények is igazolnak.

A kórház nyereségesen tudja üzemeltetni az ötödik emeleten

Szerdán az is elhangzott, hogy a 2000-es években szükségmegoldás miatt külső helyre, Kulcsra kiszervezett mozgásszervi rehabilitációs osztály visszaköltözik, s ismét a kórház működteti majd.

Megtudtuk: erre az ellátási formára egyre nagyobb az igény, ennek megfelelően a díjazása is nőtt. Ugyanakkor mivel krónikus ágyakról van szó, ezért a költségei nem olyan magasak, mint egy aktív ellátásé, ezért profittal lehet működtetni.– Tehát ha az intézmény ezt saját maga üzemeltetné, akkor a likviditási helyzete mellett a város ellátottságán is tudna javítani, ezzel pedig a kórház, a lakosság és Dunaújváros is nyer. Erre lehetőségünk is lesz, mivel az ötödik emeletről elköltözött az intenzív és kiürülnek a műtők, így a komplett D és C szárny üres lesz. Ezt a területet szeretnénk átalakítani úgy, hogy az osztály összes ágyát tudjuk működtetni. A jelenlegi üzemetetővel lefolytattunk egy tárgyalássorozatot, amelynek végén sikerült megállapodnunk egymással – jelentette be dr. Mészáros Lajos főigazgató.Ezt úgy sikerült elérniük, hogy a Várpalotán működtetett, kisebb számú krónikus ágy a vállalkozó kezelésében marad, ezeket helyhiány miatt amúgy sem tudnák átvenni. Ezek üzemeltetését annyival meghosszabbítják, mint amennyivel idő előtt visszavették tőle a kulcsi férőhelyeket. Ezzel mindkét fél jól járt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!