Hírek

2016.05.18. 19:30

A héten már betonba öntik...

Rácalmás - Amint ígértük, a következő hetekben rendszeresen beszámolunk majd Miska, a tíz éve cseperedő rekordhuszár betonba öntéséről. Íme a nulladik jelentés.

Szabó Szabolcs

- Az utóbbi napok esős időjárása miatt sajnos némileg csúsztak a munkálatok, ám remélhetően még így is tudjuk majd tartani az előzetesen szabott határidőt. Az alapozással és az első forma vasalásával már végeztek a szakemberek. Reménykedünk benne, hogy a szükséges speciális könnyűbeton is megérkezik ma vagy holnap a rácalmási lovardába - mondta el lapunk megkeresésére Miska huszár alkotója, Rohonczi ROHO István képzőművész.

A bevasalt Miska-csizma. A héten már betonba öntik...

Mint arról már korábban beszámoltunk: a munkálatok, az állványzat átépítésével már két hete megkezdődtek, az elmúlt napokban pedig az első pár szegmenshez szolgáló sablont hegesztették össze a szakemberek.

A szobrot, illetve kész mintát összesen 13 elemre szabdalják majd, ezt öntik ki majd lépésről lépésre. Ám ez még csak a kezdet, hiszen e kész hasábból kell végül kimetszeni a katonát, lehetőleg a korábbi művészeti elképzelésnek megfelelően.

Miska teste egy speciális könnyű betonból készül majd, a pontos eljáráson közel fél éven át dolgoztak a tervezők. Első próbalépésként egyik csizmáját készítették el még a múlt év végén, amely már a pákozdi Bogárhalomra került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!