Hírek

2016.10.18. 18:20

Betörés? A vadnak annál sokkal több esze van

Dunaújváros - Az ősz többek között a vadászok szezonja is: szarvas, nyúl, fácán kerül terítékre. Mire vigyázzon a nem vadász?

Pekarek János

Városlakó rendszerint a szarvasbőgésről szóló hírekből értesül arról, hogy megkezdődött az őszi vadászati szezon. Ennek hivatalosan szeptember elseje a kezdőnapja - ám októberben sem hallgatnak a vadászpuskák: akkor ér csúcsára az apróvad vadászata.

Ebben az őszi hónapban szervezik országszerte a nyúl és a fácán hajtóvadászatát, ami (kívülállók számára legalábbis) szinte észrevétlenül megy át a vaddisznók vadászatába.

Egyszóval: vadászati szezon van: mit tegyünk?

Turóczi Erik, a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza szerint a nem vadász városlakóknak semmilyen különleges ismeretre nincsen szüksége, így, a szezon közepén - inkább csak a szokásos állampolgári fegyelem és körültekintés szükségeltetik, ha a városkörnyéki ember erdőkön, mezőkön sétálna, az ősz színeiben gyönyörködve.

Turóczi Erik, a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza. Szezon közepén vagyunk Fotó: archív

Mivel az október elsősorban az apróvadak: a nyúl és a fácán szezonja (amiből bőven van a város környékén is), ezekre elsősorban a mezőgazdasági területeken, réteken, legelőkön, néha nádasokban rendeznek hajtóvadászatot. Ami pedig már messziről látszik, így tehát könnyű azokat elkerülni.

Főként a kutyáikat nagy, nyílt terepen sétáltatni akaró, talán kalandvágyónak is nevezhető emberek (és kutyáik) kerülhetnek kalamajkába hajtóvadászat közelében: de hát kutyát amúgy is, eleve tilos vadászterületre vinni! - hangsúlyozza Turóczi Erik. Aki maga is nagy kutyabarát, kisapostagi otthonában ő is tart ebeket.

A mezőgazdasági munkák nem jelentenek kizáró okot a vadászatban: a lőirányokat és távolságokat általában úgy határozzák meg ilyenkor, hogy ne veszélyeztessenek senkit.

Ha út, országút közelében rendeznek hajtóvadászatot, akkor a vadászok ilyenkor őröket állítanak az út mellé. Például a rendszeres Schalbert-szigeti vaddisznó-hajtóvadászatok alkalmával a helyi polgárőrök segítségével teljesen lezárják a területet a járókelők elől.

Ez sokaknak talán kényelmetlennek tűnik - de hát gondoljunk arra, hogy búzamezőre sincs eszünk ágában sem bemenni, amikor a kombájnok dolgoznak ott. S végül is a vadászat is egyfajta gazdálkodás: a vadállományt időnként ritkítani, selejtezni kell, a vadászterületet művelni szükséges.

Attól nem kell tartanunk, hogy a vadak, a vadászoktól űzve betörnének a lakott területekre. A vadnak annál sokkal több esze van: vagy a hajtóvonalon igyekszik áttörni, a hajtásával szemben, visszafordulva, vagy nagy kanyart leírva próbál a hajtók mögé jutni.

Olyan van, hogy erdei, mezei vadak betévednek falvakba, városokba - de inkább csak árvizek idején, amikor végképp kiszorulnak megszokott életterükből. Amihez általában nagyon ragaszkodnak!

Akkor most igazítsunk egy kicsit a csúnya, puskás, állatokat gyilkoló vadász közkeletű képén is!

A vadász elsősorban nem vadat ölni jár az erdőbe, mezőre, hanem (bármilyen furcsán hangzik is!): vadat gondozni! S ebbe beletartozik az is, hogy kiválogatja az adott állományból a beteg, sérült, silány egyedeket: selejtezik. Idővel persze a díjnyertes méretűeket is elejti...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!