Hírek

2013.07.21. 19:37

Bevetésen minden péntek délutánján

Baracs – Az utóbbi években ott voltak szinte minden komolyabb helyi és országos vészhelyzetnél, ahol segíteni kellett. Az ÖTE élesben.

Baracson 1926 óta működik az önkéntes tűzoltó egyesület, amelyet leginkább az ÖTE mozaikszóval emlegetnek a településen. A lelkes lánglovagok az utóbbi pár évben szinte minden országos és helyi katasztrófahelyzetnél segítettek. Ott voltak a vörösiszapömlést követő kármentésnél éppúgy, mint a múlt hónapban levonuló dunai árvíznél is. A megyei védművek mellett még a kritikus helyzetbe került Gánton is pakolták a homokzsákokat. Az ÖTE péntekenként edz a jövő feladataira.

– Aki kitartó, az itt marad – jelenti ki a Baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) vezetője Dócs Imre, majd egy nem éppen könnyed szerelési feladattal küldi el tréningezni a fiatal lánglovagokat.

Baracson tisztes hagyománya van az önkéntes tűzoltó egyesületnek, az alapító atyák (a róluk készült fotó kiemelt helyen található az egyesület emlékszobájának falán) 1926-ban döntöttek úgy, tűzoltó brigád kell a településnek.

Az azóta eltelt években kis megszakításokkal, de mindig dolgoztak a helyi önkéntesek, akiket a mai napig nagy tisztelet övez Baracson, Fejér megyében, de már országszerte is. Az ÖTE a legutóbbi pár évben ott volt szinte mindenhol, ahol segíteni kellett. Munkájukat elismerték például a vörösiszap-katasztrófa mentési munkálatai után, ám ott voltak a márciusi rendkívüli hóhelyzetnél és a júniusi dunai árvíznél is.

Dócs Imre szerint nem véletlen, hogy az ÖTE továbbra is népszerű a fiatalok körében. A megbecsülés mellett fontos, hogy a fiatalok itt komoly terhelést kapnak, megtanulnak csapatban és fegyelmezetten dolgozni. Aktív részesei lesznek egy közösségnek.

A lelkesedés sok mindent kompenzál, ám a lánglovagok esetében, még ha önkéntesek is, szükség van bizonyos tárgyi feltételekre. A jelenleg huszonkét aktív, bevethető és hat pártoló taggal rendelkező egyesület szerkocsija egy 1967-ben gyártott Ford, amely becsületesen teljesít, ám már kiöregedőben van. Dócs Imre ki is nézte az „új” vezérgépet, egy közel harminc éves Mercedest, amelyet most akciós áron, 690 ezer forintért szerezhetne be az ÖTE. Erre gyűjtenek és szívesen látják a felajánlókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!