Hírek

2014.10.21. 17:15

Bevezetés a robotikába

Dunaújváros - Második alkalommal rendezte meg Lego robotversenyét szerdán a Dunaújvárosi Főiskola.

Szabó Szabolcs

A Lego hat, alkotásra késztet és bizonyíthatóan gazdagítja, fejleszti gondolkodásunkat és számos készségünket.

A legózás életkortól függetlenül űzhető egyéni vagy csoportos szabadidős tevékenység és már rövid játékidő után függőséget okoz. E függőség azonban építi legózó áldozatát . Sőt, a nagypályás, komoly játék akár belépőt is jelenthet a robotika és a programozás világába.

A Dunaújvárosi Főiskola kedden délelőtt immáron második alkalommal rendezte meg Lego robotépítő versenyét.

- A verseny elindításakor két alapcél vezérelt minket. Egyrészt szerettük volna megmutatni az érdeklődő középiskolások számára, hogy a robotika, a programozás és a kutatás terén milyen lehetőségekkel és adottságokkal rendelkezik a Dunaújvárosi Főiskola, másrészt egy olyan izgalmas seregszemlét próbáltunk kialakítani, amely szakmai kihívást jelenthet a fiataloknak - mondta el lapunknak a seregszemle kezdetén Barta Zoltán, a főiskola pályázati irodájának vezetője.

A II. sorszámmal ellátott versenyen hat háromfős csapat mérte össze tudását. A dunaújvárosi erők mellett három csapat érkezett Kecskemétről, kettő Bajáról és egy Budapestről.

- Ha valaki egy kicsit is járatos a programozás és robotika világában, akkor itt megoldható feladatok várnak rá. A lényeg, hogy adott időre fel kell építeni a versenyző csapat által megálmodott robotot és azt ki kell okosítani olyan programozással, hogy kikerülje a versenypályán az előtte tornyosuló akadályokat - adott bevezetést a játékhoz a helyi KTA névre hallgató kollektíva, amely nem is tagadta, hogy az újrázásért szállt harcba.

- Egyre több oktatási intézményben van már ilyen, vagy hasonló robot, amelyen a diákok az oktatók segítségével gyakorolhatnak. Egy ilyen speciális Lego robot alapáron 120 ezer forint, de olyan fontos lépéseket tudnak rajta gyakorolni a tanulók, amely jelentős előnyt jelenthet a további tanulmányok során - összegezte a Lego értékeit a verseny szervezője Bodor Attila. A csapatok felkészültségének köszönhetően jóval a szabott határidőn belül elkészültek az egyedi látványelemekkel is felszerelt robotok, amelyeknek az akadálypályán is bizonyítaniuk kellett.

A végeredmény: 1. Titánok (Újpesti Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium), 2. KJG 03 (Kecskeméti Katona József Gimnázium), 3. KTA (DF), 4. KJG 02 (Kecskemét), 5. KJG 01 (Kecskemét, 6. Türr 1. (Baja)

1958-ban született meg az igazi LEGO. Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek.

Nyíregyházán 2008-ban kezdte működését a Lego-gyár. Jelenleg a világ összes Lego Duplója itt készül. A bővítésnek köszönhetően évi 30 millió doboz Legót készítenek az üzemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!