Hírek

2017.02.09. 19:40

Bíznak a pályázatok sikerében

Nagyvenyim - Megkezdett és beadott pályázatok sikerében bíznak a nagyvenyimiek. Építettek, korszerűsítettek, minden megfogható forintot számításba vettek.

Horváth László

Az idei működésre nagyjából 300 millió forint a gazdálkodási keret. A legnagyobb beruházásnak a községi úthálózat teljes felújítását tervezik, önkormányzati, valamint lakossági önerős összefogással.

Február 7-én, kedden 17 órakor az iskola tornaterme adott otthont Nagyvenyim Nagyközségi Önkormányzat éves, kötelező közmeghallgatási rendezvényének. Közel ötven fő előtt Vargáné Kaiser Katalin polgármester bő egy órán keresztül, pontokba szedve ismertette a 2016-os év eredményeit, önkormányzati munkáját. Az elhangzottakból megtudhattuk, milyen sokféle szempont szerint jellemezhető a falu elmúlt éve, és a közmeghallgatások mennyire meghatározzák Nagyvenyim fejlődését. 2016 az alkotó együttműködést jelentette - hangsúlyozta beszédében a polgármester asszony.

Berceli István a mindenkit érintő csapadékvíz-elvezetés témaköréhez szólt hozzá a fórumon
Fotó: Horváth László

A témákból a teljesség igénye nélkül kiemelhető az energetikai fejlesztés, iskolai kazánház felújítása, a kondenzációs hőtermelő rendszer áthelyezése, a művelődési ház építése, egyéb fejlesztési beruházások megvalósulása, a társadalmi és kulturális élet területén tapasztalt összefogás.

A jövő eseményeiben nagy szerepet kap a község útjainak tervezett teljes felújítása a hozzá tartozó vízelvezetés rendezésével. A program finanszírozása hasonlóan zajlana, mint a csatorna-beruházás, ahol az önkormányzatnak és a lakosságnak is önerős támogatást kellene hozzátenni. Ehhez várják a nagyvenyimi ingatlantulajdonosok véleményét. Kétharmados részvételi szándék esetén kezdődhetne el a projekt megvalósítása.

A közmeghallgatás befejezésében Vargáné Kaiser Katalin kiemelte, az eddig elért eredmények csak a nagyvenyimi emberek példamutató hozzáállásával jöhettek létre, és a folytatásban hasonló összefogásra lesz szükség.

Lakossági kérdésekben - a környező településekhez hasonlóan - az utak, kerékpárút, járdák állapota, javításának mikéntje foglalkoztatta legjobban a felszólalókat. Berceli István az előbb említettek mellett az esővíz elvezetésének problémáját emelte ki. Bocskai József a kerti nyesedékek égetésével kapcsolatban emelkedett szóra. Szántó Tamás a közlekedési száguldozások megfékezésére lassító bukkanó létesítését kérte.

Csizmadia György a kátyúzáshoz adott használható ötleteket, mert a jelenlegi munkák szerinte nem hoznak megoldást. Egy hölgy a szemét kazánban való elégetésének megakadályozására kérte az önkormányzatot. Zsifkó Ferencné a helyi újság tartalmának bővítését, színesítését és a képviselők megnyilvánulásának rendszerességét kérte. Varga István pedig az egyik állandó téma, a kóbor ebek befogásának kérdését feszegette. Az utolsó felszólalóként Müller Ferenc pedig egyebek között az elhanyagolt ingatlanokról, továbbá a csapadékvíz-elvezetés és a már hallott problémák megoldását kérte. A nagyvenyimi közmeghallgatás bő két órán keresztül békességben és figyelemmel zajlott.

A RÉSZTVEVŐK VÉLEMÉNYE:

Szóta Ferenc -

Alapvetően a víz és az út témájára kielégítő magyarázatot kaptam. Az útfelújítás lakossági részt vállalásánál nem lesz egyszerű a kétharmados többség megszerzése. Bízom a nagyvenyimiek józan felfogásában.

Kundra Lászlóné -

Nagyvenyim jövője szempontjából fontos a gyerekek fejlődésének biztosítása, amelyre az eddigi bővítések, korszerűsítések jó esélyt adnak. A további beruházásokra is nagy szükség lesz, ahogy az összefogásra is.

Müller Simon -

Akik korábban hozzájárultak egy önerős út és ároképítéshez azokat majd nehezebb lesz meggyőzni, de nem lehetetlen. Összességében egy agilis, hozzáértő faluvezetést hallhattunk, jó tervekkel és biztató jövővel.

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!