Hírek

2015.03.23. 14:45

A Magnus Expedíció Tuniszban volt a terrortámadás idején

A Földközi-tenger megkerülését célul kitűző - Földi Zoltán pilóta és dunaújvárosi Hankusz Kálmán fotós-producer alkotta - Magnus Expedíció éppen Tuniszban tartózkodott a huszonkét halálos áldozatot követelő terrorcselekmény idején. A legfontosabb: fellegvándoraink biztonságban vannak, a tervek szerint folytatják tovább útjukat.

Gallai Péter

A rossz időjárás miatt néhány napot a Baleári-szigeteken időző Magnus Expedíció Tunézia felé vette az irányt. A fellegvándoroknak nyugodt útjuk volt az afrikai ország felé, ott viszont már nem várt események középpontjába kerültek.

- Ha már Tunéziában jártunk, természetesen nem hagyhattuk ki Karthágót, de ami ezután következett, az egyszerűen borzalmas - kezdte az élménybeszámoló újabb fejezetét Hankusz Kálmán.

- Szerda délután éppen Tuniszban autóztunk, a város tele volt rendőrökkel, katonákkal, akik minket is megállítottak, majd gyorsan tovább engedtek. Azt hittük, ez itt természetes állapot, de amikor a minket szállító taxis bekapcsolta a rádiót, elmondta, hogy az egyik múzeumban huszonkét ember halálát követelő terrorcselekmény történt. Ez egyszerűen borzalmas! Szinte azonnal csörgött a telefonom, a diplomáciai kapcsolattartónk hívott, majd izgatottan arról érdeklődött, jól vagyunk-e. Elmondtuk neki, hogy szerencsére velünk minden rendben, éppen autózunk kifelé Tunisz belvárosából. Utólag belegondolva, hátborzongató, hogy hozzánk közel, és éppen az ott tartózkodásunk idején történt egy ilyen borzalmas merénylet.

Földi Zoltán és Hankusz Kálmán a tizenkétezer kilométeres különleges kalandnak február 19-én vágott neki a Kecskeméten készült Magnus Fusion repülőgépükkel. Expedíciójukkal egy 82 évvel korábbi magyar rekordnak állítanak emléket, amikor is Bánhidi Antal és Bisits István végigrepülte ugyanezt a távot Gerle 13 elnevezésű, a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezett repülővel.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!