Hírek

2017.01.22. 16:20

Biztonságos a betegellátás

Dunaújváros - A múlt héten az egyik napilapban megjelent egy cikk, miszerint az országban vannak olyan kórházak, amelyekben minden szakma hiányszakmának minősül. Az adatok szerint az egyik ilyen intézmény a dunaújvárosi.

Gallai Péter

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb, a lap által megismert adatai szerint 2016-hoz hasonlóan idén is mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége-gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is.

A dunaújvárosi intézményben mindössze huszonkét betöltetlen orvosi álláshely van a 164-ből Fotó: Ady Géza

Azonban vannak olyan kórházak is, amelyekben minden szakma hiányszakmának minősül, ezek az intézmények vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen itt okoz a legnagyobb problémát az orvoshiány. Az ehhez csatolt intézményi listán szerepel a Szent Pantaleon Kórház is.

A témával, már csak a cikkben említett érintettség okán, megkerestük dr. Mészáros Lajost, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját, aki a legfontosabbal kezdte:

- Dunaújvárosban a kórházi és járóbeteg-ellátás biztonságosan működik, nincs kezelhetetlen orvoshiány. A hiányszakma minősítés nem azt jelenti, hogy egy adott kórházban problémát jelent az orvoshiány. Országos szinten olyan lépések történtek, amelyek csökkentik az orvoselvándorlást, és fokozzák az országban maradó szakemberek megbecsülését. Ez irányba hat a hiányszakmás besorolásból adódó rezidensi ösztöndíjak és pótlékok lehetősége, a szakorvosi kereset-kiegészítés, és az elmúlt évben kezdődő többlépcsős béremelési intézkedés is.

dr. Mészáros Lajos főigazgató szerint a betegellátás, valamint munkaszervezés szempontjából kezelhető a helyzet Fotó: Zsedrovits Enikő

A főigazgatónál arra is rákérdeztünk, hogy az intézményben hány betöltetlen állás van, illetve mi az oka annak, hogy bizonyos szakterületeken az ügyeletes orvost úgy rendelik be, ha igény van rá.

- Kórházunkban jelenleg 164 orvosi állásunkból 142 betöltött, tehát mindössze huszonkettő üres, így munkaszervezés és betegellátás szempontjából kezelhető a helyzet. Amely szakterületen a jogszabály lehetőséget ad, ott készenléti ügyeletet tartunk, tehát az elsődleges sürgősségi ellátást a sürgősségi osztály végzi, és ha szükséges, behívja a készenlétes szakorvost - kórházunkban a szemészet, az urológia, és a radiológia működik így. A radiológia esetében nagy könnyebbséget jelent a távleletezési lehetőség, amely olajozottan működik.

SZERINTEM

Az egészségügy az az ágazat, amely az ország minden állampolgárát érinti. Még ha nem is közvetlenül, akkor a családon, ismerősökön, barátokon keresztül mindenképpen mindenkinek van tapasztalata, híre, információja, egy története.

A vélemények pedig elég drasztikus különbségeket mutat(hat)nak, akár egy adott intézmény egy adott osztályát illetően is. Pedig az orvosok és a szakszemélyzet sokszor erőn felül teljesítve látja el munkáját. Ne felejtsük el, értünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!