Hírek

2017.04.25. 18:25

Biztonságos internet - Fontos a bizalmatlanság a webes térben

Napi rendszerességgel használjuk az internetet nemcsak mi, hanem gyermekeink, szeretteink is.

Balla Tibor

Amennyi könnyebbséget hoz az életünkbe, annyi veszély forrása is lehet.Az internet kinek-kinek mást és mást jelent, de ma már szinte kivétel nélkül mindenki életének részévé vált. Akad, akinek közösségi fórum, a kapcsolattartás eszköze, másnak információs forrás, akad, akinek vásártér, a véleménynyilvánítás platformja, társkeresőfelület, vagy a zenehallgatás, a filmnézés, forrása, netán a tanulás segédeszköze.Viszont kevesen vannak tisztában azzal, mennyire sebezhetővé válunk, amint kilépünk az információs szupersztrádára. Mindegy, hogy laptoppal, asztali vagy táblagéppel, okostelefonnal, vagy bármilyen internetképes eszközzel csatlakozunk is a világháló verőerére. Az egyik legnagyobb veszélyforrás éppen mi magunk vagyunk, esetleges figyelmetlenségünk, hanyagságunk miatt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad!

A nemrégiben nagy visszhangot keltett Kék bálna mozgalom kapcsán kapott még nagyobb hangsúlyt, hogy az internet veszélyeket is hordoz, amelyekre célszerű odafigyelni, és megelőzni. Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, akár fiatalokról, akár a felnőtt korosztályról beszélünk, de a legsérülékenyebbek természetesen a gyermekek és a fiatalok. Velük kapcsolatban nem szabad megfeledkezni a felnőttek felelősségéről sem. Pedig sokan maguk sincsenek tisztában a veszélyekkel, és akaratukon kívül sodródnak, vagy sodornak bajba családtagokat.

Ma már számos program segíti a biztonságos internethasználatot. A megfelelő böngésző, víruskereső és -irtó programok kiválasztásában segíthetnek az internetszolgáltatók. Ha nem szeretjük a meglepetéseket, érdemes jogtiszta programokat használni. A megfelelő rendszerességgel (ha kell, hetente, havonta) frissítsük számítógépünkön a programokat, különös tekintettel az operációs rendszerre és a vírusirtóra. Ha nincs szükségünk valamilyen alkalmazásra, akkor inkább ne telepítsük. Érdemes gyanakodni az olyan alkalmazások esetében, amelyek további program(ok) telepítését kérik. A felnőttek számára megoldást nyújthatnak a szűrők, amelyekkel meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak, mennyi időt tölthetnek a neten.

Különösen fontos, hogy a közösségi oldalakon létrehozott profilokon (és más felületeken is) a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait. Nem lehet eleget hangsúlyozni, a jó jelszó aranyat ér. Természetesen a veszélyek elkerülésének épp csak néhány módját tudtuk megemlíteni. Érdemes tájékozódni, és egészséges gyanakvással fogadni mindent a neten.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány:

Elérhetők a http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu honlapon, ahol chatelve is lehet beszélni, de a 116-111-es telefonszámon is elérhetőek

 

A biztonságos internetezésről: A következő honlapokon tájékozódhatnak: http://saferinternet.hu/ http://www.biztonsagosbongeszes.org/

 

A káros tartalmakról:

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a http://internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!