Hírek

2016.10.28. 17:15

Biztonságunk érdekében - A tárolási funkciók segíthetik a cégek bérszámfejtését is

Dunaújváros - Az állampolgárok, cégvezetők is sokat tehetnek értékeik, adataik biztonsága érdekében. Erről beszélgettünk Takács Titusz biztonságtechnikai szakértőnkkel.

Várkonyi Zsolt

- Tapasztalatai szerint az emberek gondoskodnak értékeik biztonságáról?

- Ez személyenként, cégenként változik. Van aki nem érzi ezt fontos dolognak, ezért nem foglalkozik a kérdéssel. Míg másokat foglalkoztat a kérdés, és próbál megoldást találni rá, vagyonvédelmi riasztórendszert, megfigyelőrendszert telepíttet és esetleg kivonuló szolgálatot vesz igénybe. A kivonuló szolgálat jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni rohanó világunkban. Folyamatosan figyelik a riasztórendszer működését, így annak rendelkezésre állása, működési biztonsága is a legjobb így. Kiválasztásnál fontos szempont kell, hogy legyen a 24 órás műszaki ügyelet lehetősége, mert téves riasztáskor vagy meghibásodáskor van kihez fordulni.

Takács Titusz biztonságtechnikai szakértő egy távolról is vezérelhető okos otthoni rendszert mutatott be
Fotó: Ady Géza

- Milyen fejlődés figyelhető meg a riasztórendszereknél?

- A gyártók a rendszereiket folyamatosan fejlesztik. Az alap vagyonvédelmi funkcióktól a füst és szénmonoxid érzékelők integrálásán keresztül eljutottunk a mai állapothoz, amikor a rendszerek már képesek akár egy okos otthon helyi és távolról történő vezérlésére. Így megoldható az épület automatizálása és például az alábbi berendezések irányítása és állapotuk lekérdezése, eltárolása: ajtók, kapuk vezénylése, kártyás, biometrikus beléptetés irányítása, a fűtő rendszerek, klímák szabályozása, redőnyök, árnyékolók vezérlése, szabályozása. Az adatok tárolasa is megoldott valamennyi említett esetben. Távfelügyeleti szolgáltatással együtt adott a rendszer működésének folyamatos monitorozása, esetleges hibák azonnali felismerése és jelzése tulajdonos részére. A tárolási funkciók segíthetik a cégek munkaidő-nyilvántartását, bérszámfejtését és a felhasznált energia mennyiségének csökkentését.

- Gondolom, a megfigyelő rendszerek is változnak, fejlődnek!

- Az egyszerű képnézéstől a képek rögzítésén keresztül eljutottunk a digitálisan feldolgozott, kiértékelt képekig. A mai a rendszerek mozgásokat keresnek és azonosítanak, továbbá rendszámot, arcokat ismernek fel és ennek megfelelően vezérléseket hajtanak végre.

- Mi a helyzet a adatok biztonsága terén?

- Fontos kihangsúlyozni, hogy vagyontárgyainkon túl szokásaink, illetve adataink is értéket képviselnek. Ezeket a biztonsági rendszerek által megszerzett információkat bizalmasan kell kezelni. Ezért nagyon fontos a biztonsági rendszer típusának, telepítőjének és a kivonuló szolgálat körültekintő megválasztása. Lehetőleg ismert, referenciákkal rendelkező céget keressünk meg és érdeklődjünk a lehetőségeinkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!