Hírek

2015.04.23. 16:29

Biztonságunk érdekében ne higgyünk az idegeneknek

Dunaújváros – Nem csak a gyerekeket fenyegetik a „rossz emberek”: idősek is gyakran áldozatul esnek, rendszeresen...

Pekarek János

A bűnözés talán legvisszataszítóbb fajtája, amikor életkora, szellemi vagy fizikai állapota miatt kiszolgáltatott ember válik bűncselekmény áldozatává. Azonban maguk az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy ezt elkerüljék! Néhány rossz szokásunkat kell megváltoztatni hozzá, és főként: nem szabad bíznunk idegenekben, legyenek mégoly kedvesek vagy bizalom-gerjesztőek is!

Sajnos, az összes aljas trükk felsorolhatatlan, mivel szinte naponta találnak újakat az elkövetők. Mégis: elemi óvatossággal, körültekintéssel, elővigyázatossággal sok bajtól megóvhatjuk magunkat. Az sem árt, ha régi ismerőseinkkel, barátainkkal összefogunk a biztonságunk érdekében!

Máig rendszeresen előfordul, hogy öregeket csapnak be, fosztanak be primitív trükkökkel. Figyeljünk! Már biztosan nem is a legfrissebb eset, ami öreg barátommal történt a közelmúltban: az egyik klasszikus átverés áldozata lett. Két férfiú csöngetett nála, hogy nyugdíjkiegészítést hoztak az önkormányzattól – azonban csak húszezresük van, visszajárna néhány száz forint. Amíg az öreg bement a lakásba, hogy pénzt vesz elő, utánanyomultak, kifigyelték, hol tartja a pénzt, majd nyugtaírás ürügyén az egyik lefoglalta addig, míg a másik elvitte az összes megtakarított pénzt, több százezer forintot.

Osváth Péter rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője is sok fórumon felhívta a civilek figyelmét a feltétlenül szükséges óvatosságra. Fotó: Ady Géza

S még jól járt, mondhatom, mert történhetett volna úgy is, hogy leütik, és teljesen kifosztják a lakást, hogy még ennél is rosszabb eshetőségekről ne beszéljek...

Az „öregezés" az egyik legvisszataszítóbb alvilági tevékenység, még a legenyhébb formájában is. Hiszen olyan embereket szemel ki célpontnak, akik életkoruk, fizikai, szellemi állapotuk miatt már szinte teljesen esélytelenül állnak velük szemben.

Különösen, ha felkészületlenek mindazzal szemben, ami várhat rájuk! A rendőrség rendszeresen előadássorozatokon próbálja felhívni a figyelmet az elemi óvintézkedésekre. Lapunk is közölt már cikksorozatot e témában – de a tanulságokat nem lehet elég sokszor ismételni. A legfontosabb tanulság pedig, bármilyen rosszul hangozzon is, hogy ne bízzunk senki ismeretlenben!

Ne álljunk szóba idegennel az utcán, a piacon, még akkor sem, ha útbaigazítást kér. Válaszunk erre: nem tudom, és menjünk tovább! Ne nyissunk ajtót vízóra-, gázóra-, villanyóra-leolvasóknak: az ő érkezésükről a szolgáltató cég előre, írásban értesít minket, ezt írjuk a be a naptárba, ellenőrizzük. Természetesen az önkormányzat sem küld értesítés nélkül senkit. A postást megismerjük egyenruhájáról: az eseteleges személyi változásokat is rendszerint bejelentik egy értesítő lapon.

Emellett ajtót, ablakot soha ne hagyjunk nyitva, még rövid időre sem: a besurranó tolvajok ügyessége és szemtelensége nem ismer határokat. Ugyanez vonatkozik a „téves címet" keresőkre, a pohár vizet akarókra, a csomagmegőrzést kérőkre, a „rosszul lévőkre"!

Sajnos, minden trükköt nem lehet felsorolni, mivel a csalók, tolvajok és rablók fantáziája napról napra szüli az új ürügyeket.

Különösen aljas az unoka-trükk: amikor telefonon bejelentkezik valaki a rég látott unoka nevében, és azt mondja, hogy X. Y. jelentkezni fog pénzért, amire a távollévő unokának azonnali szüksége van – s hamarosan meg is érkezik a közvetítő. Ez a trükk újabb érv arra, hogy senkinek ne beszéljünk családi viszonyainkról, ne adjuk meg a telefonszámunkat!

Ugyanígy az internettel is bánjunk óvatosan! Idegentől érkezett e-mailt ne nyissunk meg, bankszámla-, bankkártya-adatot senkivel se közöljünk.

Végül: néhány egyszerű módszerrel, tolózárral, ajtóékkel, riasztóval, ablak-betámasztóval sok behatolásnak, támadásnak elejét vehetjük. Lehetőleg ne járjunk egyedül az utcán, este és éjszaka különösen ne tegyük ezt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!