Hírek

2013.05.07. 18:13

Blöffel indult, hagyomány lett!

Szombaton reggel kilenc órakor a Városháza térről indul el a hagyományos városi bringatúra. A felkészüléshez kínálunk most némi történeti visszatekintést. Város, kerékpár és sajtója.

Szabó Szabolcs

"Megéltünk már harmincötöt, tekerjünk most harmincötöt!" - valahogy így hangzott az első városi bringatúra jelmondata anno 1985 tavaszán. A mára már (tömeg)sporttörténetinek is minősíthető ötlet Miskolczi Miklós, lapunk akkori főszerkesztőjének fejéből pattant ki.

Miskolczi főszerkesztő egy visszaemlékezésében így fogalmazott:

"Az illetékes fehérvári elvtársak nem akarták engedélyezni a dunaújvárosiak közös kerekezését, ezért kénytelen voltam azt füllenteni, hogy a mezőfalvi szovjet emlékművet akarjuk megkoszorúzni..."

Tehát, jókora blöffel indult útjára az első nagy tekerés. Ahogy a hagyományteremtő túrán, úgy a következő években is rendre kimaradt a műsorfüzetből a fehérvári kádereknek beígért koszorúzás. A hagyomány duzzadt, népszerűsödött, s kijelenthetjük: országos példává vált. 1985-ben a Dunaújvárosi Hírlap ott bábáskodott a városi bringatúra megszületésénél.

De miért lett közel harmincöt kilométer a táv, és miért épp május havában pattan nyeregbe a bringás társadalom? A Dunai Vasmű építésénél az első kapavágásokat 1950 május 2-án végezték el a gyár- és városépítő munkások, valamint még ez évben megjelent a város első lapja, a Dunai Vasmű Építője. Miskolczi így joggal fogalmazhatta meg a fentebb idézett jelmondatot 1985 tavaszán, és jelölte ki segítőivel a Dunaújváros - Mezőfalva - Dunaújváros útvonalat.

A fiatalok körében mindig is népszerű volt a városi bringatúra, a szervezők szombatra is több ezer kerekezőt várnak a Városháza térre (Fotó: Vohlmann György)

A '80-as évek második felének egyik legnépszerűbb közösségi programja lett a bringatúra. Amely az ötödik, 1989 májusában rendezett rajton már hivatalos zálóval bírt, támogatók sokaságát (is) vonzotta. Csak néhány példa a névadók, támogatók sorából: a Hírlap mellett ott volt Balogh Gyula Bogumil országos hírű természetgyógyász is. A kerekezők energiautánpótlásáról pedig Tejipari Vállalat gondoskodott, háromezer darab (!) zacskós tej felajánlásával, a tízóraihoz szükséges péksüteményt - a pontos adatot sajnos nem jegyezte fel a krónikás - pedig a Dunaújvárosi Sütőipari Vállalat biztosította. Szép idők...

Az időjárás azonban nem volt kegyes az 5. sorszámot viselő bringatúrához. A Hírlap 1989. május 9-ei száma szerint  a szakadó eső ellenére több ezren (!) vágtak neki a távnak.

A városi bringatúra-történet külön említésre méltó darabkája volt a tizedik közös kerekezés is, amelyhez helyi sajtótörténeti eseményhez is kapcsolódott. A Hírlap tizedik jubileumi bringatúráján, szinte már megszokásból, ezrek indultak el Mezőfalva irányába. A város újságja pedig ezen a napon, április 30-án állt át a heti hatszori megjelenésre, azaz: napilap született a jubileumi bringatúrán.

Május 11-én, szombaton reggel ismét nyeregbe szállhat a város: irány Mezőfalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!