Hírek

2015.05.14. 14:52

A hazai tejtermelők válságba kerültek

Dunaújváros - A hazai tejtermelők hirtelen válságba kerültek az uniós termelési és értékesítési korlátok eltörlése miatt. Is.

Pekarek János

Demonstrációra készülnek a magyar tejtermelő gazdák: az április elsején életbe lépett uniós szabályozás ugyanis szinte kilátástalan helyzetbe hozta őket. Harmincegy év után megszűnt az Európai Unióban tagországokra kiosztott kvótarendszer: április első napjától minden termelő annyi tejet és tejterméket állít elő, valamint ott és annyiért értékesíti, ahol és amennyiért tudja.

Ez akár még jó helyzetbe is hozhatta volna a magyar gazdákat azonban az olcsó tejimport miatt a feldolgozó üzemek árai, továbbá a felvásárlási árak sosem látott mélységbe estek.

Emiatt újraalakult a tejtermelők demonstrációs bizottsága. Mint mondják: tovább tart a tejárak csökkenése. Olyan társaik is vannak, akik nem tudják eladni a megtermelt tejüket, illetve kényszerhelyzetben lévén méltánytalanul alacsony áron értékesíthetik termékeiket.

Süsü, a pálhalmai Agrospeciál Kft. tejelő rekorder tehene és gondozója. Gondban vannak

Úgy látják, hogy ennek a pillanatnyilag kilátástalannak tűnő helyzetről az unió, a kormány és a piaci szereplők: a kereskedők, egyes feldolgozók egyaránt tehetnek. Demonstrációjuk célja, hogy a kormányt rábírják néhány, a hazai tejtermelőket védő lépés megtételére.

Ezek közül néhány: legalább három hónapos időszakra vaj és tejpor készletezése, ezzel nagyobb mennyiségű tej kivonása a piacról. A magyar tejtermékek visszavezetése a közétkeztetésbe. Legalább a fogyasztói folyadéktejek 5 százalékos ÁFA-körbe sorolása. A közösségi tejmarketingre biztosított 420 millió forint azonnali kiutalása. Az import termékek kiemelt ellenőrzése és az ellenőrzések eredményeinek közzététele.

Utóbbi ponthoz hozzátesszük: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei máris ellenőrzés-sorozatba kezdtek az országos főállatorvos utasítására. Elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják. Sok hazai termelő azonban ezt kevésnek tartja, és nem hivatalosan azt javasolják, hogy a januárban bevezetett EKÁER: az Egységes Közúti Árufuvarozási Ellenőrzési Rendszer révén már az országhatárok közelében állítsák meg és vizsgálják meg a külföldi tejtermékeket, a szabálytalanságokat elkövetők áruit pedig a jogszabályoknak megfelelően foglalják le a hatóságok.

A demonstrációs bizottság szerint a válsághoz hozzájárul az a magyar földbirtok-politika is,a mely továbbra is súlyosan korlátozza a tejtermelő gazdaságok többségénél a takarmánytermelő területek használatát.

Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezető igazgatója is rendkívül borúlátó az ügyben. Mint mondta, az oroszországi EU-blokád miatt ömlenek be a külföldi tejtermékek a magyar piacra. Az árcsökkenés már elvitte az összes támogatás 110 százalékát. Míg tavaly az első negyedévben átlagosan 115 forintért tudtak eladni egy liter tejet, az idei első három hónapban ez az ár 87 forint volt. Az önköltségi ár viszont 90-95 forint... Bucher szerint pedig hosszabb távon jók lennének a kilátások: a baracsi társaság például fejlesztést tervez, 100 fejőstehenet tervez beállítani. Ha túlélik a jelenlegi válságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!