Hírek

2015.05.12. 16:43

Bogárhalomra költözik Miska, az óriási ólomkatona

Rácalmás/Dunaújváros – Ha minden a tervek szerint alakul, akkor szeptember végén a Pákozd mellett található Bogárhalmon végre megkezdheti szolgálatát Miska, a rekordhuszár.

Szabó Szabolcs

Hosszú éveken át tartó alkotó munka, küzdés és küszködés után úgy tűnik, idén szeptemberben végleg lezárul a rácalmási lovardában cseperedő Miska huszár gyermekkora. A rekordnagyságú ólomhuszár szálláshelye már biztosnak tűnik, a Pákozd határában található Bogárhalmon állomásozik majd, az avatási ünnepséget pedig nevenapján, szeptember 29-én tartják meg.

Mindehhez az is kell, hogy működjön a Rohonczi ROHO István szobrász vezette csapat elképzelése, miszerint egy különleges, főként speciális betonnal dolgozó eljárással állítanák fel Miskát. A büszke édesapa jelenleg a rekordhuszár csizmáján dolgozik, a próbaöntést e „kelléken” végzik el a következő napokban a Ferrobeton szakembereinek segítségével. Miska szolgálati helye a tervek szerint egy közel 200 négyzetméter alapterületű látványközponttal is kiegészül majd.

Képösszeállítás a DH tekintélyes Miska-archívumából. Az ólomhuszárhoz kapcsolt látványközpont és foglalkoztató kicsiben ideiglenesen már a rácalmási lovardában többször is megvalósult

- Ez a feladat megtalált engem, és csak jóval később szembesültem azzal, mire is vállalkoztunk mi a segítőkkel és a támogatókkal. Anno be kellett látnunk, hogy az általunk vállalt feladat meghaladja tudásunkat, képességeinket. Azután szépen lassan felnőttünk hozzá. Én Miskától rengeteget kaptam. Voltak kudarcok is persze, de megtanultam, igenis, meg lehet csinálni. Igaz, évekbe telt, és most minden vágyam az, hogy végre méltó helyre kerüljön. Miska már iskoláskorú, ideje elengedni a kezét - foglalta össze a Miska-sztori tanulságait lapunknak egy 2013. novemberében megjelent interjúban Rohonczi ROHO István, a rekordnagyságúra méretezett ólomhuszár alkotója.

Miska születéstörténete, helykeresése egy kövérebb regényt is megtöltene.

A rekordhuszár érkezését 2006-ban egy sajtótájékoztatón jelentette be a két ötletgazda Vlaszák Mihály vállalkozó és Rohonczi ROHO István.

- Nem titok, ez egy kétéves projektnek indult, mára pedig Miska családtag lett sokunk számára. Az utóbbi 5-6 évben számos megoldási lehetőség, finanszírozási forma és végleges szálláshely is felmerült, ám végül Miskát továbbra is Rácalmáson, a régi lovardában érte e tél. Most ezen a tavaszon is úgy állunk, minden esély megvan arra, hogy Miska nevenapjára munkába lép, azaz szolgálatba áll a 12,5 méter magas ólomkatona - fogalmazott lapunknak ROHO, aki konkrét tervekkel is szolgált:

- A tavalyi év végén a pákozdi képviselőtestület is rábólintott az elképzelésre, hogy Miska a település határában található Bogárhalomra kerüljön. Ez a Bogárhalom egyébként egy kitűnő szoborállítási pont, egy gránit dombocska, amely 8-10 méter magasan emelkedik ki a tájból és körülbelül 300 méterre található a szomszédban futó M7-es autópályától. Bízunk benne, hogy látványosságnak sem lesz utolsó. Miska mellé tervezünk egy 150-200 négyzetméter alapterületű látványközpontot is, amelyben a vendégek megismerkedhetnének a magyar huszárhagyományokkal és egy kis ólomöntő műhelyben mindenki elkészíthetné saját kis ólomkatonáját. Ehhez kapcsolódóan kézműves-foglalkozások is várnák az idekiránduló gyerekeket, családokat.

Ez mind szép és jó. Ám hogy lesz ebből rekordhuszár, ha Rohonczi mester a múlt hétvégén még mindig a rácalmási portán ügyködött Miska gipszcsizmájával? - tettük fel a kérdést az alkotónak.

- Első körben azt terveztük, hogy a szoboröntéshez szükséges negatívot üvegszálas műanyagból vesszük le. Technikailag ez kiváló megoldás, ám olyan anyagköltséggel jár, ami számunkra jelenleg vállalhatatlan - közel harmincmillió, és akkor még nem említettem a szoborállítás költségeit. Korábbi munkáim során többször is eredményesen dolgoztam a Ferrobeton szakembereivel, akik ajánlottak egy sajátos, innovatív megoldást, ami egyben költségkímélő megoldás a problémára. Így a negatívokat betonból készítjük el és a huszár vázát is betonnal töltjük majd fel, és ez kap majd egy ólomruhát. A napokban csinálunk majd egy 1:1-es arányú próbaöntést Miska csizmájára, és kíváncsian várjuk, működik-e majd az általunk kigondolt technika. Ha igen, akkor jöhet az éles bevetés. Kisebb méretben közel hasonló technikával készítettek már betonból szobrokat, ám ilyen méretben még nem igazán, bízunk benne, nekünk sikerül. A szoboravatás dátuma az ütemtervünkben: 2015 szeptember 29., és ezt már nem szeretnénk módosítani, így azon dolgozunk, Miska az ősszel megkezdhesse szolgálatát Pákozdon, nem messze a katonai emlékparktól - engedett betekintést a közeljövő menetrendjébe ROHO.

Miska tehát betonúton indul Bogárhalom irányába, Pákozdra.

Korábban több település, ha ideiglenes is, de bejelentkezett az ólomhuszárért. Sokan szerették volna, ha Miska helyben talál végleges otthonra, így került szóba Rácalmás és Dunaújváros, ám konkrét tárgyalásra egyik város esetében sem került sor. Európa (egyik) kulturális fővárosa 2010-ben Pécs volt. A hírek szerint a szervezők be is jelentkeztek Miskáért, ám a milliárdos költségvetésű programsorozat a huszár nélkül ért véget.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!