Hírek

2013.06.07. 15:43

Bomba és özönvíz egy napon

Mezőfalva - A csatornaberuházás munkálatai során kifordított bomba miatt tizenöt családot kellett ideiglenesen kitelepíteni, majd özönvíz-szerű eső zúdult a településre...

Horváth László

Az elöntött kertből már nem lesz mit betakarítani, ha  Kossuth utca végén meg is tisztítják az átereszt...

Izgalmas csütörtököt tudhatnak maguk mögött a mezőfalviak. Mint már hírt adtunk róla, először a Honvéd utcai lakóknak okozott aggodalmat a csatornafektetés közben kifordított második világháborús gránát. Az ott lakók álmukban sem gondolták, hogy ennyi év után még mindig kísért a múlt... Szerencsére a katasztrófavédelem és a tűzszerész alakulat hamar megtalálta a megoldást. A gránátot hatástalanításra a mezőfalvi régi szeméttelepre szállították, ahol megsemmisítették. A vészhelyzet elmúltával a korábban ideiglenesen kiköltöztetett tizenöt  család nyugodtan foglalhatta el újra otthonát.

Petrovics Mihályné szerencsére az előző nap vágta le a csirkéket, így a jószágban nem keletkezett kár

Délutánra azután  újabb katasztrófahelyzet alakult ki a településen. Özönvízszerű eső adott munkát a helyi önkénteseknek és a dunaújvárosi tűzoltóknak. A Kossuth utca felső részén található földek felől olyan nagy mennyiségben érkezett a lezúduló csapadék, hogy több ingatlant is elöntött. A Kossuth utca elején több kert és udvar is víz alá került. A lakóházakba ugyan nem tört be az ár, de a gazdasági épületekből ki kellett menekíteni az állatokat, a kertek terményeiről pedig már nem is álmodnak a kárvallott tulajdonosok.

Fotók: a szerző

A helyszínen Cseke Ottó alpolgármester irányította a munkálatokat, ő foglalta össze a rendkívüli helyzetből adódó feladatokat:

- A vízelvezetés kritikus részeit mértük fel a markolóssal, hogy nem kell-e esetleg átszakítani olyan helyeket, ahol meg tud indulni a víz. Szerdán kellett először riasztani a helyi és a városi tűzoltókat. A szántóföldekről azért kerül be ennyi víz a településre, mert még nincs kész az árkolás teljes egészében a falu körül. Sajnos egy-két lakó nem fordít kellő figyelmet az előtte húzódó árok karbantartására, és a kertek között húzódó  vízelvezetőt is  betemették néhány helyen összegzett az alpolgármester. 

- Jelenleg a szakemberekkel egyeztetünk, hogy mi lenne a jó megoldás. Péntekre és szombatra újabb esőt jósoltak, így készenlétben kell lennünk - tette hozzá.

A veszély tehát nem múlt el teljesen, ám a mezőfalviak mindent elkövetnek, hogy minél kisebb kárral éljék túl a nem mindennapi helyzetet.Péntekre és szombatra újabb esőt jósoltak, így készenlétben kell lennünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!