Hírek

2017.04.07. 05:25

Bombabiztos óvóhellyel épült - 1952 április elején nyílt meg a rendelőintézet

Dunaújváros- A városépítés egyik fontos állomása volt a rendelőintézet 65 évvel ezelőtti átadása. Hatvanöt éve, április 2-án fogadta első betegeit a mai Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézete, akkori nevén Sztálinváros Rendelőintézete, amelyet hivatalosan 1952. április 30-án Ratkó Anna egészségügyi miniszter adott át.

Szabó Szabolcs

A kórház gyűjtése szerint dr. Pátkay József sebész főorvos az első műtétet 1953. március 16-án végezte az intézetben, amelyben szakrendelések és orvosi lakások is helyet kaptak.

Érdemes felidézni, hogy a mai kórház alapját egy fektető képezte, amely 1950-ben a Május 1. utcában szerveződött meg, és 1952-ben a Kossuth Lajos utcai 1-3. sz. alatti bérház épületébe költözött, ahol ideiglenesen, két alapszakmával - belgyógyászat, sebészet - létrejött az úgynevezett kiskórház .

Az első főorvosok dr. Groszmann Sándor (egyben kórházigazgató 1951-1962-ig) és dr. Pátkay József voltak. Mivel a műtők az 1952 áprilisában munkába álló rendelőintézetben kaptak helyet, a betegeket oda kellett szállítani, majd műtét után onnan visszaszállítani a Kossuth Lajos utcai kórházba - sokszor hóban, fagyban vagy szakadó esőben -, mindez egészen 1965-ig így zajlott. Akkor adták át mai kórház épületét.

A rendelőintézet munkálatai 1951-ben kezdődtek Ivánka András építész tervei szerint Fotó: DH-archívum

A rendelőintézet belső beosztása a következő volt: földszintjén találhatták az ide érkezők az irodákat, az alagsorban kapott helyet a műszaki részleg és a patológia, a második és harmadik emeleten pedig a műtő, az előkészítő és a posztoperatív osztály, amely utóbbi a frissen műtött betegek megfigyelését szolgálta. Az épületben helyet kaptak a különféle gondozók, majd diagnosztikai egységeket is kialakítottak. Az évek folyamán egymás után szaporodtak a szakrendelések a rendelőintézetben - a bőr- és nemibeteg-gondozó, a tüdőgondozó és a radiológia (mindhárom még 1952-ben), szintén ebben az évben a terhesvédelmi központ, majd a véradóállomás - 1954, a terhestanácsadások - 1954, az onkológiai gondozó - 1955.

Az épület érdekessége volt - az akkori hidegháborús állapotokat figyelembe véve - a föld alatti két szinten kialakított bombabiztos óvóhelyrendszer - kórtermekkel, műtőkkel és raktárakkal.

A rendelőintézet a múlt század 90-es éveinek közepe óta folyamatos változásokon ment keresztül, és egyre újabb szakrendelések kaptak helyet a város arculatát is markánsan meghatározó épületben. Ide került a diabetológiai gondozó, később húsz év szünet után visszakerültek a fogászatok, a tüdőgondozó helyén került kialakításra az új intézményi gyógyszertár, ahhoz kapcsolódó vényforgalmú patika.

Az új épületbe költözött mentőállomás helyén évek óta munkahelyi bölcsődét működtet a kórház. A legutóbbi, 2016-ban a rendelőintézet III. és V. szintjén lezajlott felújításnak köszönhetően számos szakrendelés került komfortosabb környezetbe - olvasható kórház munkatársai által készített történeti összefoglalóban.

2001-ben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal kezdeményezte a rendelőintézet műemléki védetté nyilvánítását, így ez a dunaújvárosi épület 2004 óta - Dózsa mozihoz hasonlóan a Kulturális Örökség része.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!