Hírek

2015.10.05. 12:42

Borospincéből mentettek ki a tűzoltók egy idős férfit Dunaújvárosban

Mustgáz miatt lett rosszul egy férfi hétfő délután Dunaújvárosban. A Magyar úti családi ház pincéjéből a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben mentették ki az idős férfit, akit a mentők kórházba szállítottak.

A pincében a levegő oxigéntartalma a must erjedése miatt tizenöt százalékra csökkent. 

A borospincében az erjedő must miatt felszabaduló szén-dioxid kiszorította az oxigént. A helyiségben tartózkodó férfi rosszul lett, és egyedül a pincelépcsőn már nem tudott felmenni. A felesége a mentők segítségét kérte, akik értesítették a katasztrófavédelmet.  A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben hozták fel a földön fekvő férfit, akit a mentők kórházba szállítottak. A borospincében a tűzoltók mérőműszere alapján a must erjedése miatt felszabaduló szén-dioxidtól tizenöt százalékra csökkent a levegő oxigéntartalma.

Fulladásos halált okozhat

A mustgáz (szén-dioxid) színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól fogva tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben elszórva elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése. Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni.

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat. A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!