Hírek

2017.05.28. 16:45

Borünnepet ültek a hegyen - Orbán-nap: a bor és a borászok ünnepe

ADONY - Minden év május havában hatalmas sokaság lepi el az adonyi Szőlőhegyet Orbán napja alkalmából.

Horváth László

Az idei nagy borünnep szombaton volt. Amerre a szem ellát, a fül elhall, vidám muzsika szól a pincék ajtaja előtt, víg társaságok koccintanak az új bor, a hagyományok és a borászok munkájának tiszteletére. Körmenet, borrendek felvonulása, az új bor megáldása a kápolnánál, kulturális műsorok és az elmaradhatatlan díjátadások színesítették az adonyiak idei Orbán-napi programjait. Régi, szép hagyomány az adonyi Szőlőhegyen kialakult borászati kultúrában, hogy az új bor és a hegyen gazdálkodó szőlőtermesztők tiszteletére nagyszabású ünnepséget tartanak.

A bor és a szőlősgazdák védőszentjének ünnepén, Szent Orbán napján a pincékben, kertekben és azok előterében hangos zeneszóval, fergeteges hangulatban ünnepelnek borászok, vendégek egyaránt az adonyi Szőlőhegyen. A 2017-es rendezvényen is számos elismerés talált gazdára az ünnepséghez kapcsolódó borversenyen. Az év borásza Schmidt Attila lett. A Ronyecz Péter polgármester által alapított vándordíjat pedig Kozmér Lajos vehette át.

A kápolnadombra vonultak a borrendek. Balról Králl István

Mindkét díjazottnak az adonyi Szőlőhegyen van kertje és a kápolna soron pincéje. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja egyben a Duna-menti Szent Orbán Borrend hírvivő lovagja dr. Simon László, valamint dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, továbbá Adony polgármestere Ronyecz Péter és Győrfi Károly a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke. Az ünnepi események után az adonyi szőlőtermesztés kultúrájáról beszélgettünk Králl Istvánnal a helyi borrend nagymesterével.

Litániával, áldással kezdődött az ünnepség

- A kenyér és a bor az emberiség alapvető élelmiszere. Már Noé apánk magával vitte a szőlőtőkét az özönvíz elől. A római korban nem is nagyon engedték a légióknak a vízivást, a fertőzések elkerülése végett. Ellenben a bor még egy kicsit ecet ízűen is, de fogyasztható folyadékként szerepelt az étlapon - vezette fel az emberiség és a bor kapcsolatának múltját Králl István. Hosszú évekig a fehér és a vörös bor jellemezte a területet.

Elmondta: - Az elmúlt tíz évben már rosé borok is megjelentek, de még így is 50 százalékban fehéret, 30 százalékban vöröset és 20 százalékban az előbb említett rosé borokat termelik. A régi hagyományok szerint 3-400 négyszögön 5-7 fajtát is találhatunk a kertekben. Tehát a hagyományos vegyes fehérborban híres a vidék, ahogy a zászlósborunk is az. Például nagyon jó barátunk, a borászatban közismert személy Monyók József Tokaj-Hegyaljáról azért jár hozzánk, mert olyan jó fehér vegyes bort, mint Adonyban, sehol nem iszik!

- Az adonyi újkori borkultúrát az 1720-1730-as évektől számítjuk - folytatta a történelmi ismertetőt Králl István. - Zichy Nándor gróf és Mária Terézia telepített németeket, svábokat a török utáni időkben Adonyba. A mögöttünk lévő Szent Orbán hegyet 1811-ig a kápolna megépüléséig Kereszt hegynek hívták, majd 1913-ig megépült a kápolna, amit 1990-től a borrend teljesen újjá épített. A katolikus egyház tulajdona és a borrend több, mint negyed évszázada gondozza sokmilliós anyagi áldozattal.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is köszöntötte az Orbán-nap vendégeit

Gyönyörű a környezet, a Kápolna sor, a pincék, kertek sokasága. Nagyon örülünk, mikor ilyen sokan kíváncsiak az itteni gazdálkodásra, az elért eredményeinkre és nem utolsó sorban elégedettséggel tölt el minket, ha elismerő véleménnyel viszik hírünket vendégeink a nagyvilágba. Büszkén valljuk, hogy Szent Orbán élő kultuszának Magyarországon nincs még egy ilyen gyöngyszeme, mint az adonyi kápolna és a körötte lévő ezer évre visszatekintő borkultúra.

Színvonalas kulturális műsor tette hangulatossá a borünnepet

Az Adonyi Szőlőhegy 70-80 hektáros területén nagyjából 1200 pince található. A kertek közel hét és fél kilométeren keresztül húzódnak a dombvonulaton. A domboldalakat csak kézi erővel tudták megművelni, így a háztáji kerteknek köszönhetően megmaradt a régi bortermelő kultúra. 1994-95 idején négy-öt adonyi borász élesztette újjá a pincék hírnevét, közülük is kiemelhető Czimmermann Mihály, akinek a munkássága elévülhetetlen az adonyi borászat történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!